Католическа Църква

ИЗВЪНРЕДНА КОНСИСТОРИЯ ЗА СЕМЕЙСТВОТО


„За пръв път пълната Колегия на кардиналите се събира около вас, приемайки вашата покана за участие в тази извънредна консистория” – с тези думи кардинал Анджело Содано, декан на Колегията на кардиналите, се обърна към папа Франциск в началото на извънредната консистория, посветена на семейството. Консисторията беше открита на 20 февруари в Новата синодална зала във Ватикана и ще продължи до 21 следобед. Кардинал Содано добави, че „пасторите на Църквата” са се събрали, за да обсъдят едно пастирското предизвикателство, какъвто е въпросът за семейството, който ще бъде обект на обсъждане и на предстоящия Синод на епископите. Той увери папата, че може да разчита на тяхната подкрепа, като цитира думите на папа Павел VІ, заявени пред епископите след края на Втория Ватикански събор, че той очаква от тях да получи „утехата на тяхното присъствие, помощта на тяхната мъдрост и опит, подкрепата на техния съвет и гласът на техния авторитет“. „Св. отче”, завърши кардинал Содано, „вие със сигурност няма да бъдете лишени от подкрепата на отците кардинали, които искат с вяра и надежда да се обърнат към този сложен период в човешката история”.

 
 
След това присъстващите бяха поздравени от папа Франциск, който благодари на Господа, „че ни дарява с възможността за тази среща и съвместна работа. С особена радост приветстваме тези наши братя, които в събота ще бъдат удостоени с кардиналски сан, които ще поддържаме с молитва и братско съчувствие. Благодаря на кардинал Содано за неговите думи”. След това папата продължи: „Тези дни ще бъдат посветени на размисъл за семейството, което е основополагащата клетка на човешкото общество. Още в самото начало Творецът благослови мъжа и жената да се плодят и множат на земята, като по този начин семейството е отражение на Троичния Бог на земята”.

 
 
„В нашия размисъл ние няма да изгубим от поглед красотата на семейството и брака, величието на този аспект от живота на човека, толкова прост и същевременно толкова богат, изтъкан от радости и надежди, битки и страдания, подобно на целия живот. Ще се опитаме да задълбочим нашето богословие по въпросите за семейството и да обсъдим пастирско служение, което трябва да извършим в настоящите условия. Ще направим това в дълбочина и без да изпадаме в капана на „обсъждането на отделни случаи”, тъй като това неизбежно ще ограничи нашата работа. Семейството в наши дни често е обект на презрение и лошо отношение, а ние искаме да отдадем дължимото признание на това колко красиво, истинско и добро е това да създаваш едно семейство, да бъдеш част от семейството; защото то е неделимо от живота на света и от бъдещето на човечеството. От нас се иска да покажем светлия Божествен план за семейството и да помогнем на женените двойки да изпитват радост от своето съществуване, като ги съпровождаме в техните проблеми с пастирско служение, което е едновременно интелигентно, смело и изпълнено с любов”.

 
 
Повече подробности за дейността на консисторията, в работата на която участват 150 кардинали, даде директора на прес-офиса на Ватикана Федерико Ломбарди.

 
 
Встъпителният доклад, изнесен от кардинал Валтер Каспер, няма да бъде публикуван, тъй като целта му е била да бъде обсъден в консисторията. Неговото изложение е продължило през цялата сутрин, а коментарите по него ще бъдат изложени на следващите заседания.

 
 
Отец Ломбарди посочи, че докладът на почетния президент на Папския съвет за насърчаване на християнското единство е „бил в хармония” с думите, изказани от папа Франциск. Фокусът му е подобен на този, изказан и от Светия отец – да се обърнем, с реализъм и дълбочина, към всичко красиво в семейството, без да загърбваме проблемите. Подходът към този въпрос е бил изключително позитивен, с акцент върху преоткриването и възвестяването на Евангелието на семейството, в унисон с красотата на Божествения план, защото истината убеждава и чрез красотата. Друг акцент в изложението на кардинал Каспер е бил концепцията за семейството като малка домашна църква, както и идеята, че в семейството Църквата се среща с реалността, поради което семейството може да бъде най-лесния път към евангелизацията. Кардинал Каспер е говорил за „домашна църква” в широкия смисъл, като е имал предвид не само семейството като клетка, но и по-големите общности, енорийски групи и т. н.

 
 
Отец Ломбарди допълни, че докладът на кардинал Каспер не си е поставял за цел да се обръща към всички проблеми, свързани със семейството, нито е искал да предрешава дебата в следващия Синод на епископите, а е по-скоро форма на „подготовка”. Неговото въведение е било посветено на преоткриването на Евангелието в семейството, мястото на семейството в реда на творението, разбирането за семейството в книга „Битие” и в Божия план. Втората част е било съсредоточена върху структурата на греха в семейството – проблеми, напрежения между мъжете и жените, тяло и дух, отчуждението от страданията на жените и майките и т. н. Накрая, той е изследвал мястото на семейството в християнски ред на изкуплението, като се е позовал на текстовете от Евангелието и Новия завет, свързани със семейството, като Посланието до Ефесяни. Той също се е спрял на брака като Тайнство, и върху неговата осветителна благодат.

 
 
Кардиналът също така се е спрял на въпроса за разведените второбрачни хора, като е подходил към темата в дълбочина, по структуриран и нюансиран начин. Повторил е, че по тези въпроси под внимание трябва да бъдат взети пастирската грижа, заедно с вярата и думите на Исус, както и разбирането за Божието милосърдие. Кардиналът се е позовал на съчинение на почетния папа Бенедикт ХVІ, когато е поставил въпроса дали тайнството на покаянието може да предложи път към решаването на тези трудни въпроси. Той също припомнил обръщението на папа Франциск към прелатите от Рота Романа в началото на тази година, където той е говорил за валидността на брака и където е потвърдил, че законовите и пастирски измерения не влизат в противоречие едно с друго.

 

 
Източник: Vatican Information Service