Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК СВИКВА ИЗВЪНРЕДЕН СИНОД, ПОСВЕТЕН НА СЕМЕЙСТВОТО, ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2014 Г.

Прес офисът на Ватикана обяви, че Светият отец Франциск свиква трета извънредна Генерална асамблея на Синода на Епископите във Ватикана от 5 до 19 октомври 2014 г., която ще бъде посветена на въпроса за „Пастирските предизвикателства за семейството в контекста на евангелизацията”.

 
 
В главата от кодекса за канонично право, посветено на заседанията на Синода, се казва, че Синодът на епископите се свиква на извънредни общи събрания, когато на обсъждане е поставен въпрос, свързан с добруването на Вселенската църква, които изисква бързо определение.

 
 
„Много важно е, че темата на извънредния Синод е свързан с пастирската грижа за семейството”, отбеляза директорът на прес-офиса на Ватикана отец Федерико Ломбарди. „По този начин папата би искал да насърчи размисъла и да даде насоки на общността на Църквата, с подкрепата и участието на епископата от различни части на света”.

 
 
„Необходимо е Църквата да напредва като общност в размисъл и молитва и да си поставя общи пастирски насоки по най-важните въпроси – като пастирската грижа за семейството – водена от папата и епископите. Това показва и свикването на извънредния Синод. В този контекст, предложенията на конкретни пастирски решения от отделни личности или служения крие риска от объркване. Свикването на Синода дава възможност за начертаване на посоки, които да бъдат следвани в пълно общение от църковната общност”, завърши отец Ломбарди.



Източник: Vatican Information Service