Католическа Църква

СВЕТИЯТ ОТЕЦ: „ХРИСТИЯНСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ АНТИСЕМИТСКО, ЗАРАДИ ОБЩИТЕ НИ КОРЕНИ”

На 24 юни на обед, Светият Отец прие 30-членна делегация на Международния еврейски комитет за междурелигиозни консултации. Папата припомни, че проведените до сега срещи са спомогнали за укрепването на взаимното разбирателство и отношенията на приятелство между евреи и католици.

 

 

Това беше първата официална среща на папа Франциск с представители на еврейските организации и общности след като той беше избран. В обръщението си към тях папата отбеляза, че „декларацията Nostra Aetate на Втория Ватикански събор е ключов документ, върху който се основават връзките с еврейския народ”.

 

 

„В този съборен документ Църквата признава, че „в началото на нейната вяра стоят патриарсите, Мойсей, и пророците”. По отношение на евреите Съборът припомня учението на св. Павел, който пише, че „Божиите дарове и призванието са неотменни” и ясно осъжда омразата, преследването и всички форми на антисемитизъм. Християнството не може да бъде антисемитско, заради нашите общи корени.”

 

 

Папата отбелязва, че „фундаменталните принципи, развити в Декларацията, са залегнали в началото на пътя, които ни води към по-голямото съзнание и взаимно разбирателство, което беше установено през последните десетилетия от евреи и католици, път, който беше активно насърчаван и от моите предшественици, както чрез важни жестове, така и чрез публикуването на поредица от документи, които задълбочиха богословското познание за връзките между евреи и християни”.

 

 

И все пак, това остава „само най-видимият елемент от едно много по-голямо движение, което се случва на местно равнище по целия свят, което познавам и от личен опит. По време на служението ми като Архиепископ на Буенос Айрес, бях радостен от отношенията на искрено приятелство, които поддържахме с лидерите на еврейската общност. Често обсъждахме нашите религиозни идентичности и дискутирахме проблемите за образа на човека, описан в Светото писание, а и как да съхраним знанието си за Бог в света, подложен на секуларизация по множество начини. Имах множество срещи с тях по различни поводи, на които обсъждахме общите предизвикателства, пред които днес са изправени евреи и християни. Но преди всичко, както приятели, ние изпитвахме радост от компанията на другия, взаимно се обогатявахме чрез срещата и диалога, а отношението на взаимна близост помогна на всички нас да израснем като личности и вярващи.”

 

 

„Тези приятелски отношения са основата и за развитието на по-официален диалог”, каза папата, насърчавайки присъстващите да продължат да следват този път, „като продължите да се опитвате да привлечете към него и по-младите поколения. Човечеството се нуждае от нашето съвместно свидетелство в полза на уважението към достойнството на мъжа и жената, създадени по образ и подобие Божие, както и в полза на мира, който е дар от Бога”.

 

 

Източник: Vatican Information Service