Католическа Църква

КАТОЛИЦИ И ПРАВОСЛАВНИ НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСНАТ ЖЕТВАТА ДА СЕ РАЗПИЛЕЕ ЗАРАДИ СЛАБОСТ И РАЗДЕЛЕНИЯ

На 30 ноември 2012 г. делегация на Св. Престол, водена от кардинал Курт Кох, президент на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, посети Истанбул, за да участва в честванията на Празника на св. Андрей, патрон на Вселенската патриаршия на Константинопол. Св. Престол и Патриаршията всяка година си разменят визити в деня на техните патрони.

 

Освен кардинал Кох, тази година делегацията на Св. Престол включваше епископ Брайън Фарел, секретар на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, отец Андреа Палмиери, служител в същата дикастерия, и Архиепископ Антонио Луцибело, апостолически нунций в Турция. Групата присъства на божествената литургия, отслужена от Вартоломей І в патриаршеската църква във Фенер, срещна се с патриарха и със синодалната комисия, която се занимава с отношенията с Католическата църква.

 

Кардинал Кох предаде на Вартоломей І подарък и послание от Св. Отец, което беше изчетено в края на божествената литургия. След това той имаше срещи и с представителите на местната католическа общност, както и с икуменическия съвет на апостолическия викариат на Католическата църква в Истанбул.

 

В своето послание, папата споделя убеждението си, че редовният обмен на делегации „е свидетелство за братските връзки, които ни обединяват. Това е дълбоко и истинско общение, макар и още несъвършено, което не се основава само на човешките мотиви като любезност или удобство, а на общението ни в Господ Исус Христос. … Това е основа, която ни позволява заедно да продължим да следваме пътя на възстановяването на пълното общение.

 

Най-голямо предизвикателство в нашата епоха, по отношение на което винаги сме били в пълно съгласие е че трябва да възвестим Божията милостива любов пред съвременния човек, който толкова често е отклоняван и неспособен да размишлява за смисъла на собственото си съществуване, и затова често е подвеждан от планове и утопии, които накрая го карат да изгуби илюзиите си. Църквата има само едно послание - „Божието Евангелие” и едно средство – апостолското възвестяване, което е подкрепяно и съхранявано от свидетелството и святостта на живота на свещениците и Божия народ. Господ Исус Христос ни казва, че „жетвата е голяма” и ние не трябва да допуснем тя да бъде разпиляна, заради нашата слабост и разделение”, завършва посланието на Св. Отец.

 


Източник: Vatican Information Service

Снимк: theologhia.wordpress.com