Католическа Църква

ЕДИНСТВОТО НА ПЕТДЕСЕТНИЦА ПРЕОДОЛЯВА ВСИЧКИ ВРАЖДИ И РАЗДЕЛЕНИЯ

На 27 май 2012 г. сутринта папата отслужи във Ватиканската базилика Меса по повод Празника Петдесeтница, в съслужение с кардинали, архиепископи и епископи, присъстващи в Рим.

 

В своята проповед Бенедикт ХVІ се спря на един от най-значимите аспекти на тайнството на Петдесетница, включително и в нашата епоха. „Петдесетница е празник на единението, на човешкото разбирателство и на общението. Но в нашия свят е видно, че макар хората да са много по-близо един до друг в сравнение с предишните епохи благодарение на развитите комуникационни технологии …, разбирателството и общността често остават само повърхностни и трудно постижими. Днес продължават да съществуват неразбирателства, които нерядко водят до конфликти; диалогът между поколенията продължава да бъде проблемен; … всеки ден ставаме свидетели на събития, които ни показват, че човечеството сякаш става все по-агресивно и свадливо; разбирателството между хората изглежда все по-трудно постижима цел, и затова ние предпочитаме да останем затворени в себе си и да се фокусираме върху собствените ни интереси.

Благодарение на научния и технологичен прогрес днес ние можем да доминираме над природните сили, да манипулираме елементите, да създаваме живи същества, сякаш сме на прага на възможността да създаваме човешки същества. В тази ситуация молитвата към Бог изглежда старомодна и безполезна, защото ние сами изглеждаме способни да създадем и постигнем всичко, което пожелаем”. Но това не спасява „хората от чувството за несигурност, подозрение и взаимен страх, от усещането за взаимна опасност.” Разполагаме с много повече средства за общуване, но по парадоксален начин се разбираме все по-малко.

Хармонията и единството „могат да бъдат постигнати само чрез дара на Св. Дух, който ще ни надари с ново сърце и с нов глас, с нови способности за общуване. Точно това се случва на Петдесетница. В тази сутрин …Св. Дух се спуснал върху учениците. Той се явил като Божествен огън, огънят на любовта, който имал силата да променя. Страхът им изчезнал, те почувствали в сърцата си нови сили, езиците им се развързали и започнали да говорят, така че всеки човек можел да чуе вестта за Исус Христос, Който умря и възкръсна. На Петдесетница разделението и враждите отстъпиха пред единството и разбирателството”.

В днешното четене от Евангелието Исус, „говорейки за Св. Дух, ни казва какво е Църквата и как Тя трябва да живее, за да бъде … място на единство и общност на Истината. Той ни казва, че да бъдем християни означава да не се затваряме само в собствения си аз, а да бъдем отворени към всичко, да приемем цялата Църква в нашия живот, или, още по-добре, да й разрешим Тя да ни приветства в нашите сърца…. Така Св. Дух, Духът на единството и истината, ще продължи да действа в нашите сърца и мисли, ще ни насърчи да срещнем и приемем другите”.

Св. Дух ни води към разбирането на истината, която е Исус, „но само ако можем да я чуем и да я споделим, само ако приемаме Църквата за „наша” с чувство за най-дълбоко вътрешно смирение…. Когато хората се опитват да заемат мястото на Бог, единственото, което те постигат, е да се настроят един срещу друг. От друга страна, когато те живеят в истината на Бога, те отварят себе си за действието на Неговия Дух, който ги подкрепя и ги единява.

Св. Павел ни учи, че в живота на човека съществува вътрешен конфликт между делата на плътта и тези на духа. Делата на плътта са „греховете на егоизма и насилието, като враждата, свадите, ревността и разприте … Те могат да погубят нашия живот. Все пак, Св. Дух ни води към висините на Бог, за да можем, още в този живот, да изпитаме семето на Божествения живот вътре в нас. Св. Павел добавя, че „Плодът на духа е: любов, радост, мир”.

В заключение папата призова вярващите да живеят „според Духа на единството и истината. Затова нека се молим да получим светлина от Духа, която да ни помогне да устоим на съблазните на нашите истини и да приемем Христовата истина, съхранявана от Църквата.

 

 

 

 

                                                                                   Източник: Vatican Information Service