Католическа Църква

АРХИЕРЕЙСКО РЪКОПОЛОЖЕНИЕ НА Н.В.ПР. ПЕТКО ВЪЛОВ, ЕПИСКОП НА СОФИЙСКАТА КАТОЛИЧЕСКА ЕПАРХИЯ

На 6 юли 2024 г. Негово Високопреподобие отец Петко Вълов беше тържествено ръкоположен за епископ на Софийската епархия "Св. Йоан XXIII". Епископското ръкоположение се състоя в катедралния храм на католическата епархия "Св. Йоан XXIII" на булевард "Монтевидео" 15 в София.
 
 
Новият епископ прие поста от Н. В. Пр. Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г. Съгласно действащия устав в Католическата църква след навършване на 75-годишна възраст епископите подават оставка пред папата. Епископ Христо Пройков е подаде своята оставка на папа Франциск през март 2021 г., която бе приета през април 2024 г. и Негово Високопреподобие отец Петко бе назначен за епископ на софийската католическа епархия "Св. Йоан XXIII".
 
 
В началото на богослужението, след Малкия вход, Апостолическият нунций Н.В.Пр. монс. Лучано Суриани представи папската була, с която отец Петко е назначен за епископ от папа Франциск и се състоя съпровождането му пред тримата ръкополагащи епископи, Н.В.Пр. Христо, епархиен епископ на "Св. Йоан XXIII" в София, Н.В.Пр. Мануел, Апостолически екзарх на Атина за католиците от източен обред в Гърция и Н.В.Пр. епископ Страхил, никополски епископ със седалище в Русе. Назначеният за епископ отец Петко бе съпроводен към тримата епископи, седнали в средата на храма, от двама от епархийните свещеници - архимандрит Благовест Вангелов и отец Йоан Найденов. Последва приемане на назначението, изповядване във вярност на Църквата, след което отец Петко бе въведен при олтарната маса, пред която коленичи и бе ръкоположен за епископ от тримата епископи, към които се присъединиха и другите владици дошли за церемонията, съответно Н.Пр. Румен от софийско-пловдивската епархия, Н.В.Пр. Виржил епископ на Орадеа (Румъния), Н.В.Пр. Киро епископ на Скопие (Република Северна Македония). След хиротонията епископ Петко получи епископските одежди, епископската корона, кръст и енголпие, жезъл и пръстен, който символизира общението с римския епископ папата. Получаването на всяка една инсигния бе последвано от възглас „Достоен!“, подето от свещениците и хора и присъстващите в храма. 
 
Впоследствие новият епископ Н.В.Пр. Петко бе съпроводен до архиерейския трон, където досегашният епископ целуна пръв пръстена на десницата на новия епархиен епископ в знак на покорство, последван от свещениците, монасите и монахините от епархията "Св. Йоан XXIII".
 
Архиерейската света литургия продължи водена от Н.В.Пр. Петко. 
 
Сред гостите на събитието бяха свещениците от католическите епархии в България и гости свещеници и монаси от Ватикана, Гърция, Израел, Италия, Нидерландия, Полша, Република Северна Македония, Румъния, САЩ, Словакия, Украйна, Франция, Хърватия, Чехия. Многобройни бяха монахините от различни страни на всички континенти, които служат в България, както и представители на католически мирски движения и общества. Освен енориашите от с. Ново Делчево имаше гости от всички енории на епархията "Св. Йоан XXIII" и от много други католически енории на България.
 
В края на литургията Н.Пр. Христо, вече в качеството си на апостолически администратор и почетен епархиен епископ, проповядва и приветства новия епископ Н.В.Пр. Петко. (виж. проповедта в прикачения файл долу или ТУК)
 
След богослужението, проф. Пламен Славов съветник по културата на Президента на Република България прочете приветствие от Президента на Републиката г-н Румен Радев.   
 
Сред официалните гости бяха още г-жа Жасмина Христова от Дирекция Вероизповедания на Министерски съвет на Република България, посланиците на Аржентина и на Суверенния Малтийски орден, както и представители на Националният съвет на религиозните общности в България. 
 
 
--- 
 
Н.В.Пр. епископ Петко Вълов е роден в София, на 8 януари 1966 г. Баща му Никола Вълов е православен и е бил политически затворник в лагера в Белене, а майка му - Димитрина Вълова, е католичка от източен обред. Едната сестра на майка му - Сузана, е монахиня евхаристинка в София. Има брат, Йоаким Вълов, който е женен и живее в САЩ.
 
 
Н.В.Пр. епископ Петко е завършил гимназия в София, след което е отбил военна служба за две години в строителни войски. От 1986 до 1988 г. е следвал в Медицинския колеж "Йорданка Филаретова" в София и се е дипломирал като зъботехник. През 1990 г. е изпратен като семинарист в Урбанския папски колеж в Рим и следва философия в Папския университет Урбаниана. От 1992 до 1997 г. постъпва в Папския гръцки колеж, като завършва богословие в Григорианския папски университет. От 1995 до 1997 г. следва магистърска степен по нравствено богословие в Академията "Алфонсиана" към Папския Латерански университет в Рим.
 
Ръкоположен е за свещеник на 11 октомври 1997 г. в епархията "Св. Йоан XXIII", в която е протойерей.
 
Н.В.Пр. Петко от 1999 г. е енорийски свещеник в енорията "Успение Богородично", в село Ново Делчево. От 2008 г. е делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България. От 2020 г. е генерален секретар на Епископската конференция на Католическата църква в България. От 2009 г. е иконом и канцлер на софийската епархия "Св. Йоан XXIII". От 2022 г. е председател на Изпълнителния съвет на "Каритас София". От 2013 г. е председател на надзорния съвет на благотворителната епархийна фондация за жени в неравностойно положение "Рождество Христово".
 
Снимки: БТА и Ватиканюз