Католическа Църква

НА ПРЪВ ПОГЛЕД „РУТИННА” ГОДИНА – КАЛЕНДАРЪТ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ПРЕЗ 2011 Г.


Календарът на папа Бенедикт ХVІ за 2011 г. вече е запълнен със срещи, литургии и посещения в чужбина. Поне до момента календарът за тази година не предвижда 2011 да бъде „годината на” или „годината за”, за разлика от 2008-2009 г., която беше обявена за „година на св. Павел”, а 2009-2010 г. – за „година на свещенството”.


За германският папа, който през април ще навърши 84 г., 2011 г. се очертава да бъде обичайна работна година. За разлика от предходните три години, за 2011 г. не е насрочена Епископска конференция. През тази година не се очаква свикването и на Консисторий, няма сигнали, че папата планира кардиналите по света да бъдат събрани във Ватикана и по някаква друга причина.


Дейността на папата обаче не се състои само в определянето на годината за възпоменателна или в срещи с кардиналите, макар мнозина да не разбират това. За папата „обичайната дейност” през годината се състои в постоянна поредица от събития, които започват с Новогодишната Меса, по време на която се отбелязва Световния ден на мира и завършват с благодарствената молитва „Te Deum” на 31 декември.


За останалите дни от годината са предвидени срещи на папата с отделни хора или групи, от държавни глави до ученици. Типична е първата половина на януари. Новогодишната меса е последвана от литургията, с която на 6 януари се отбелязва Богоявление и литургията на 9 януари, с която в Сикстинската капела се отбелязва Кръщението Господне, когато папата лично кръщава повече от 10 деца.


На следващия ден папата трябва да направи годишното си обръщение за „състоянието на света” пред дипломатически корпус във Ватикана. Очаква се тази година той да изкаже загрижеността си за последните актове на насилие и дискриминация срещу християнските малцинства по света, което беше и основната тема на посланието му за Световния ден на мира.


Наред с тези събития, през годината папа Бенедикт ще има и множество други ангажименти. През 2010 г. папата отслужи над 50 големи литургии. Подобни събития вече са заложени и в календара за 2011 г., както у дома, така и в чужбина. Сред тях са както едночасови молитвени богослужения, така и продължаващи три часа меси за ръкоположения, обичайно сред тях са и две литургии за обявяване на нови светци, една през пролетта и една през есента. Един от вероятните нови светци, които ще бъдат обявени през 2011 г., е блаженият Гуидо Конфорти, основател на монашеското братство на св. Франциск Ксаверий.


Тази година Великден е сравнително късно – на 24 април – и това е най-натоварената седмица, която включва отслужването на литургии и други публични прояви. Ватиканът планира преди Великден да бъде публикувана новата книга на папа Бенедикт от поредицата му за живота на Христос. Тя е озаглавена „Иисус от Назарет. Част Втора. Страстната седмица: от Входа в Иерусалим до Възкресението” и започва оттам, откъдето завърши търсеният първи том.

(Първия том е преведен и на български език и можете да намерите в Католическата книжарница: http://www.roncalli-books.org/index.php?act=products&do=details&id=198 б.р.)


2011 г. е определена за среща на епископите от САЩ с папата и неговите помощници. Едноседмичното посещение ad limina започва през ноември. Епископите от Първия регион от Североизточните щати ще посетят първи Ватикана и ще пристигнат на 7 ноември; епископите от Втори регион (Ню Йорк) ще пристигнат на 24 ноември, а тези от Трети регион (Ню Джърси и Пенсилвания) - на 1 декември. Последната визита в Рим ad limina на епископите от САЩ беше през 2004 г., така че за мнозина от тях това ще бъде първата важна среща с папа Бенедикт.


През годината визити ad limina в Рим ще направят и епископите от други държави – Филипините, Индия, Индонезия, Австралия, Ангола, Нова Зеландия, както и от островите в Тихия океан.


Папата ще пътува в чужбина четири пъти през годината – на 4-5 юни той ще посети Хърватия; от 18 до 21 август той ще бъде в Мадрид за участие в Световния ден на младежта; за 22-25 септември е планирано посещение в Германия, включително и столицата Берлин; а за 18-29 ноември е предвидено посещение в западноафриканската държава Бенин. През годината папата също така ще направи двудневно посещение във Венеция и три други визити в Италия.


Във Ватикана папата подновява своите седмични аудиенции, провеждани в сряда, по време на които той отбелязва с кратки размисли ранните християнски светци, автори и мистици. Обичайно той има и поне по една публична поява всяка седмица, като поздравява поклонници от прозореца на своя апартамента в неделя на обяд.


В допълнение към посланието за Световния ден на младежта, папата обичайно изпраща и множество други послания или писма, посветени на различни събития през годината – за мигрантите и бегълците, за болните, за вярващите, за свещеническото призвание, за младите хора, за гладните и за посредниците.


Макар често папа Бенедикт да е оценяван като по-малко активен от папа Йоан Павел ІІ, броят на произнесените от него през годината речи е забележителен – около 300 речи и дискусии, над 50 проповеди и близо 100 други изявления с различен обем и важност.


В издадената наскоро книга, съставена от интервюта с него, папа Бенедикт отбелязва, че дневният график на папата е доста натоварен за човек на неговата възраст. В интервюто той говори открито за спадащата си енергия и дори оставя открита възможността за възможно негово оттегляне от папския престол – но както показва програмата му за 2011 г., той все още не мисли за това.
 


Джон Травис, Catholic News Service