Католическа Църква

ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА В ЕПРХИЯ И ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЕПИСКОПА И ПОСЕЩЕНИЕ НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ

В навечерието на края на тази календарна 2019 година, публикуваме материалите свързани с изидгането на новата католическа епархия:
 
- новината за тържественото издигане на епархията;
 
- превод на папската вула (була);
 
- проповедите на кардинал Сандри и на новия епархиен епископ Христо Пройков по време на тържественото богослужение;  
 
 
 
 
 
 
НОВИНА от 7 декевмри 2019 г.: 
 
На 11 октомври т.г. папа Франциск издигна Апостолическата екзархия в София в ранг на Епархия, възлагайки ѝ името „Софийска епархия св. Йоан XXIII за католиците от византийско-славянски обред в България“. 
 
 
За първи епархиен епископ бе назначен Негово Преосвещенство Христо Пройков. За формалното издигане на епархията и въвеждането на новия епископ папата изпрати кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви. 
 
 
На 7-и декември, в катедралния храм на новата епархия „Успение Богородично“ на ул. Люлин планина 5 в София, кардиналът участва в тържественото богослужение, по време на което извърши каноничното издигане на екзархията в епархия посредством два символични момента. Публично бе прочетена и обявена пред вярващите папската була (на латински и на български) и последва интронизация на новия епархиен владика със завеждането му на владишкия трон и с връчване на епископски жезъл, т.е. символите на управлението, което поема. 
 
 
 
 
 
На тържественото богослужение присъстваха Президентът на Република България г-н Румен Радев, председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, директорът на дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет г-н Емил Велинов, от името на Патриарх Неофит дякон Иван Иванов, представители на други вероизповедания, посланици.
 
 
 
 
 
Гости за събитието по църковна линия бяха владици и клир от Беларус, Гърция, Италия, Полша, Република Северна Македония, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция, Франция, Хърватия, Чешката република и духовенство и вярващи от цялата страна.
 
 
 
 
Превод на папската вула (була): 
 
 
МUNERE CARITATIS – ПАПСКО ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ИЗДИГАНЕ НА ЕКАЗРХИЯТА Е ЕПАРХИЯ И НА ЕКЗАРХА В ЕПАРХИЕН ЕПИСКОП
 
 
Католическата апостолическа екзархия в София се въздига в епархия на име „ Св. Йоан ХХIII” – София за верните от византийско-славянски обред,
 
 
ФРАНЦИСК ЕПИСКОП слуга на слугите Божи
 
 
Постановеното да се помни навеки!
 
 
 
    Тъй като с приемането на длъжността на любовта (munus caritatis) сме призовани  да подражаваме на славата на нашия Господ Исус Христос, нам подобава с цялата си грижовна ревност да поднасяме свята жертва, за да се възвестява смъртта на нашия Спасител и да се прави спомен за Този, Който положи за нас душата Си, и  да бъдем наистина това, което мистично отслужваме в жертвоприношението (срв, Фулгенций от Руспе, Contra Fabianum, 28, 16-17;  Instrumenta fidei, fr. 28).  Изхождайки от тази длъжност на благочестие и пастирска грижа и дълбоко размисляйки, вземаме решения в полза на цялото стадо и за неговото напредване, като едновременно с това се стремим да дадем на отделните църкви всички неща, които да спомогнат за спасение на душите на верните и за тяхната духовна полза.  Затова насочваме мисълта си към обичните християни католици от византийско-славянски обред, живеещи в България и желаейки да съдействаме за тяхното благо и развитие, след пълна преценка на обстоятелствата и с положителното мнение на междуритуалната епископска конференция на България, след изслушване решението на  нашия достопочтен брат, негово превъзходителство кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, ние, с пълномощието на властта ни въздигаме Апостолическата екзархия в София в Епархия, която ще се нарича „Свети Йоан XXIII” , без никакви промени на катедралното седалище, на мястото на резиденцията на епископа и заседанията на курията, като се възлагат всички съответсващи права и привилегии според нормите на Каноничния кодекс на източните църкви.
 
 
Незабавно установявваме тази епархия да е подчинена на Светия престол, обявявайки за неин патрон пред Бога светия папа Йоан XXIII, а нейния епископ – за член на Епископската конференция, според гореспоменатото. Всички свещеници, вече упражяващи служението си Екзархията по силата на постановеното да бъдат зачислени към новата епархия, както и учащите се семинаристи, произхождащи от енориите на същата Екзархия, да бъдат записани  към новата област. А всичко останало да бъде уредено според нормите на споменатия Кодекс.
Господ да излее милосърдието си над християните от тази епархия и да ги пази във всички изпитания и чрез застъпничеството на Светата Дева Мария и на светите Кирил и Методи винаги да ги предхожда и да ги следва с милосърдна Господна благодат и да им дава непрестанно да залягат за добри дела.
 
 
Желаем тази наша Конституция да влезе в сила незабавно без всякакви възражения.
 
 
 
 
 
Дадено в Рим на 11 октомври 2019 година, в седмата година на нашия понтификат.     
 
- - - - - 
 
Франциск епископ слуга на слугите Божи до достопочтения брат Христо  Пройков, досега епископ Бриулски и Апостолически екзарх на София, първи избран епископ на епархия „Свети Йоан ХХIII” – София за верните от византийско-славянски обред – поздрав и апостолически благослов.   
 
Приемайки от Христос благодат и апостолство, та в Негово име да покоряваме на вярата народите и заделени, доколкото можем, за Божието благовестие, за което сме всички призовани от Исус Христос (срв. Рим.1, 1:15-17), нека така да изпълняваме  задълженията на благочестието, че вярата, която с уста изповядваме, да потърждаваме със свидетелството на живота си. Подтикнати от това пастирско намерение,  докато с желание  обмисляме в нашата загриженост средствата, чрез които за благото на църквите своевременно да се даде решение за напредването на християните , като съобразяваме нещата, необходими за  паството на епархията „Свети Йоан ХХIII” – София, въздигната днес чрез Апостoлическата конституция Мunere caritatis от положението на екзархия, бързаме да й дадем пастир, загрижен за духовната полза на тази общност. Затова, достопочтени братко, мислим за тебе, който вече си се трудил за духовните нужди на верните от византийско-славянски обред в тази църковна общност, в дейността си си показал дарованията на сърцето и интелекта си и според нас си достоен отново да бъдеш пастир на това стадо. Затова след като чухме съвета на нашия достопочтен брат, негово превъзходителство кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, те освобождаваме от титлите на Апостолически екзарх и на предишната църква, и те поставяме за пръв епископ на нововъздигнатата епархия „ Свети Йоан ХХIII” –  София, давайки ти подобаващите права и възлагайки задълженията според нормата на Кодекса на каноните на източните църкви. Желаем да известиш това наше решение на клира и на народа на тази общност, като подканяме всички тях чрез застъпничеството на Пресветата Дева Мария, следвайки твоето ръководство, да се явяват   пред 
 
 
Христос с добри дела и да Го изповядват с нравите си.        
 
Дадено в Рим, при базиликата „Св. Петър”, на 11 октомври 2019 г.,  в седмата година от нашия понтификат. 
 
 
 
 
Проповедите на кардинал Сандри и на новия епархиен епископ Христо Пройков по време на тържественото богослужение:  
 
 
 ПРОПОВЕД НА КАРДИНАЛ ЛЕОНАРДО САНДРИ, ПРЕФЕКТ НА КОНГРЕГАЦИЯТА ЗА ИЗТОЧНИТЕ ЦЪРКВИ, ПО ВРЕМЕ НА БОЖЕСТВЕНАТА ЛИТУРГИЯ ЗА ИЗДИГАНЕТО НА СОФИЙСКАТА ЕПАРХИЯ “СВЕТИ ЙОАН XXIII“ ЗА ВЕРНИТЕ КАТОЛИЦИ ОТ ВИЗАНТИЙСКО-СЛАВЯНСКИ ОБРЯД И ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПЪРВИЯ ЕПИСКОП – СОФИЯ, КАТЕДРАЛАТА „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“, СЪБОТА, 7 ДЕКЕМВРИ 2019 A. D.
 
 
Ваше Високопреосвещенство, Монсиньор Анселмо Гуидо Пекорари, Апостолически Нунций в България,
Ваше Високопреосвещенство, Монсиньор Христо Пройков, Епископ на новата Епархия,
Ваши Високопреосвещенства,
Господин Президент на Републиката,
Госпожо Председател на Народното Събрание,
Уважаеми Представители на Властите и на Дипломатическия Корпус,
Преподобни Свещеници, Монаси и Монахини,
Сестри и Братя в Христа!
 
1. Днешният празник ни събира, помага ни да живеем и да чувстваме дара да бъдем Църква – общност, свикана от Словото Господне, възвестяване на живота и възкресението, което прониква и което побеждава всяка самота, грях, дори смъртта, под ръководството на онзи, който е определен за ваш Пастир – Монсиньор Христо, по решение на Светия Отец Франциск. До Него, който поиска от мен да ви донеса Неговия благослов със спомена за дните, прекарани сред този народ само преди няколко месеца, ще направим така, че да достигне нашата молитва, особено по повод петдесетгодишнината от свещеническото му ръкоположение, коят
о той ще чества на 13 декември тази година.
 
2. Възвестяването на Евангелието ни кара да съзерцаваме Господа като врата, през която трябва да се мине, за да се постигне спасението, и като добър пастир, който познава своите овце и дава живота си за тях. От една страна, това е един образ на сигурност, на закрила, като едно безопасно място, в което не ни заплашва никаква опасност, защото някой бди над нас: Църквата е този дом, в нея чрез възвестяването на Словото и благодатта на Тайнствата получаваме божествения живот, в онзи път на „обожествяване“, толкова обичан от източното, по-специално византийското богословие. Това е осъществяване на казаното от Исус: „Аз дойдох, за да имат живот, и да го имат в изобилие“. Впрочем, нашето евхаристично събрание в тази красива катедрала, посветена на Отнасянето в небето (Успението) на Божията Майка, Пресвета Дева Мария, ни помага да изпитаме в пълнота, събрани около Епископа, онова, което ни казват Отците: „Литургията е небето на земята“. Призоваването на Светците, херувимският химн, украсата около нас ни помагат да почувстваме истината на този израз, и заедно с това ни карат да размишляваме върху красотата, дарена на живота ни благодарение на вярата в Господа Исус Христос: тя е скъпоценното съкровище, предадено на нас, което Светите Отци озариха с богословския си размисъл, заради което в миналото, както и в настоящето мнозина стигнаха дотам, че да пролеят кръвта си, за да останат верни на изповядването на единственото Име, в което можем да намерим спасение.
 
3. Същият провъзгласен преди малко евангелски текст обаче ни предпазва от това да мислим опита си на ученици Христови като нещо, което ни затваря в нас самите или в нашите общности: същият Добър Пастир, Който е гарант за живота на овцете, отправя поглед към хоризонта, когато говори за „други овце, които не са от това стадо – и тях трябва да приведа“. Да следва Господа Исус за всеки кръстен, и още повече за Епископите и свещениците, означава да разширява непрекъснато погледа си, живеейки в сърцето си онова мисионерско напрежение, което ни подтиква да излезем от нас самите, както Божието Слово, дошло сред нас в изблика на спасителна любов на Пресветата и Единосъщна Троица. Благодарение именно на това голямо сърце, което тупти със самия живот на Бога, вашите отци са успели да запазят съкровището на вярата, дори когато са били изправени пред различни форми на преследване на атеистичния режим, който поставяше човешките личности на служба на държавата, забранявайки фактически личната, и по-специално религиозната свобода. При отново придобития опит на демокрацията, като Католическа Църква, във всичките си компоненти, ние искаме да изразим отново нашата радост от това да бъдем активна част от живота на обичната ни България, като се ангажираме да работим за общото благо, предлагайки нашия принос и сътрудничество, чувствайки се не чужденци, а истински граждани. Същевременно си даваме сметка за здравата връзка с другите общности и вероизповедания, като започнем от братята от Православната Църква, чийто Патриарх поздравявам в лицето на неговия представител, когото той бе така любезен да изпрати по този случай: даваме си сметка за раната, каквато е все още продължаващото разделение между онези, които са посветени от едно единствено кръщение, но чрез застъпничеството на Светците, и особено на братята Кирил и Методий, апостоли на славяните, и спомняйки си срещата на светия Понтифекс Йоан Павел II с Патриарх Максим през 2002 г. и тази на Папа Франциск с Патриарх Неофит, желаем да подновим нашите усилия за един път на дълбока осъзнатост, на културно сътрудничество, живеейки винаги братската любов.
 
4. На Епископ Христо, който днес започва своето служение в новата Епархия, поверяваме като модел на подражание двама светци. Преди всичко – Свети Амвросий, възпоминаван днес в и в латинския, и в източния календар: той бе изтръгнат от гражданската си кариера и стана мъдър администратор на Божиите неща. Защитаваше смело Божествеността на Господа Исус в един контекст, в който арианската ерес се стремеше да я отрече, и винаги се държеше за Христа, Който, както обичаше да казва той, „е всичко за нас“. Да повторим неговите думи като молитва и житейска програма за пастира и за неговото стадо: „Имаме всичко в Христа. Нека всяка душа се прилепи към Него. Било болна поради греховете на тялото, било прикована от светски желания, или пък все още несъвършена, но поела по пътя на съвършенството посредством усърдно размишление, или пък вече съвършена поради многобройните си добродетели, всяко нещо е във властта на Господа, и Христос е всичко за нас. Ако искаш да излекуваш една рана, Той е лекарят; ако гориш от треска, Той е водният извор; ако си обзет от безпокойство, Той е правдата; ако се нуждаеш от помощ, Той е силата; ако се боиш от смъртта, Той е животът; ако копнееш за небето, Той е пътят; ако бягаш от мрака, Той е светлината; ако търсиш храна, Той Те насища. Христос е всичко за нас“.
 
5. Всички обаче гледаме към усмивката, с която изразява радостта си един приятел на България и на нейния народ – светецът, на когото Папа Франциск пожела да повери тази Епархия, за да бъде неин патрон: Анджело Джузепе Ронкали, Свети Йоан XXIII. Искаме да подражаваме на неговия пример за това как се обича Господ и Църквата, без да се боим да предприемем смели стъпки на лична реформа и на реформа на общносттач като се оставим да ни вдъхновява Духът на Възкръсналия Господ: нека той ни помага да се срещаме като братя всеки ден, да служим на бедните и на онези, които търсят подслон и надежда на тази земя, идвайки от контексти, където мирът и човешкото достойнство са нарушени. Да запалим и в нас светлина първо на прозореца на сърцето ни, а след това и на нашите прозорци, и да повтаряме думите на благослова на светеца: „Според една ирландска традиция, във всички домове в нощта на Рождество поставят на прозореца една запалена свещ, за да покажат на Мария и на Свети Йосиф, които търсят подслон в светата нощ, че в този дом има място за тях. И така, където и да се намирам, дори и на най-високия връх на света, ако някой българин мине край дома ми, ще намери винаги на прозореца ми запалена свещ. Той ще може да почука на вратата ми и ще му бъде отворено; католик или православен, той ще може да влезе и ще намери в дома ми най-топло и сърдечно гостоприемство“. Да влезем в дома на Господа, да бъдем дом на Господа и Негово жилище сред хората, заедно с Пресветата Божия Майка и всички светци. Амин.
 
 
 
 
ПРОПОВЕД НА ЕПИСКОП ХРИСТО ПРОЙКОВ ПО СЛУЧАЙ ИЗДИГАНЕ НА КАТОЛИЧЕСКА АПОСТОЛИЧЕСКА ЕКЗАРХИЯ В ЕПАРХИЯ, В СОФИЯ, 7 ДЕКЕМВРИ 2019 Г.  
 
 
Ваше Високо Преосвещенство кардинал Леонардо Сандри, Префект на Конгрегацията за Източните Църкви,
Ваше Превъзходителство г-н. президент на Република България,
Ваше Благоговейнство доц. д-р. отец Иван Иванов, представител на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, на когото поднасям моите почитания и Ви моля да предадете най-искрени поздрави и благопожелания.
 
 
Скъпи братя в епископата,
 
 
Уважаеми представители на правителството и парламента,
 
 
Ваши Превъзходителства господа посланици,
 
 
Уважаеми представители на религиозните общности в България,
 
 
Преподобни духовници в България, драги гости, скъпи верни.
 
 
 
 
 
Изминалата година бе белязана от исторически събития за Католическата Църква в България и за нашата Екзархия.
 
 
В историята на България за втори път преживяхме радостта да посрещнем папа в нашите земи. През месец май на изминалата година 2019 дойде сред нас в България папа Франциск, като посланик на мира, в духа на енцикликата на папа Йоан XXIII „Pacem in teris“ (Мир на земята). Неговото присъствие между нас беше повод за насърчение във вярата и  доказателство, че сме част от голямото католическо семейство на универсалната Църква.
 
 
Няколко месеца след това, на 11 октомври 2019 г., Свети отец папата отвори нова страница в историята на Католическата църква от източен обред в България, въздигайки Католическата Екзархия в Епархия, посветена на свети Йоан XXIII, папа римски. И ето че днес, 7 декември, Негово В. Пр. кардинал Леонардо Сандри, Префект на Конгрегацията за Източните църкви е сред нас, за да осъществи решението на папа Франциск, поставяйки начало на новата история на нашата Епархия. 
 
 
1925 г. папа Пий XI, изпраща сред нас архиепископ Анджело Джузепе Ронкали като Папски легат, с мисията да организира живота на Католическата църква от Източен обред в България – нашата Църква. Първата година от своето пребиваване в България той живее тук, служи в този храм и проповядва от това място. Пътува навсякъде из България, за да опознае живота на цялата Католическа църква.  Особено е привлечен от красотата и духовността на град Несебър, което го кара да иска от папата да промени титлата му от Аерополски на Месемврийски. Неговите грижи дават плод. Назначен е първият екзарх на Католическата църква от Източен обред, Кирил Куртев, който е ръкоположен а епископ в Рим, в базиликата свети Климент.
 
 
1946 година, когато Ронкали е вече нунций в Париж, участва в Парижката мирна конференция след войната, и когато българската делегация влиза в залата, той се изправя и извиква: „Да живее България!“, което променя положително настроението сред участващите към нашата страна. 
 
 
Малко преди да отпътува от България на нова мисия, закупува терен в Горна баня, за бъдеща семинария, която  не е осъществена, но днес на този терен се издига храм, който носи неговото име като светец. 
 
 
А когато в 1958 г. е избран за папа, в своето първо тронно слово той казва: „Един народ трудолюбив, народ с кураж, народ, който знае да обича, народ, който се жертва за много каузи.“ Всички мислят, че е той говори за своя народ, италианския, но той продължава: „Този народ се казва български народ.“ Тази обич към България запазва до последния си дъх, дори в агонията. Затова италианците го наричат „Български папа“ и той остава в историята като такъв. 
 
Всичко е в ръцете на Бога, няма нищо случайно. Провидението си служи чрез хората. Днес папа Франциск дава името на папа Йоан XXIII на нашата нова Епархия, с което той увековечава спомена, който пазим за Добрия папа Йоан XXIII и благодарността която изпитваме за всичко, което той е направил за нашата Църква от източен обред в България. 
 
Една синовна благодарност на Свети отец папата за вниманието към нашата Църква! Една искрена благодарност на Негово Високопреосвещенство кардинал Сандри, който от много години, е начело на Конгрегацията за Източните църкви и винаги е с нас. 
 
 
Изразявам признателност към Негово Превъзходителство г-н. Президент на Република България и към представителите на другите институции в България, които в днешния тържествен ден са с нас. Тяхното присъствие и участие в нашия празник е доказателство за признанието на достойното присъствие от векове на Католическата църква в България и нейните заслуги и принос в историята на нашето отечество.
 
 
Благодарност на Негово Преосвещенство Анселмо Гуидо Пекорари, Апостолически нунций в България, който е с нас като представител на Светия престол и като достоен продължител на мисията на папа Ронкали. Поднасям своето уважение към техни превъзходителства посланиците, с които в днешния ден сме заедно.
 
 
Благодарност към всички епископи и духовници, дошли със своите верни, по този случай, за да споделят с нас духовната радост. Особена Благодарност на духовните представители на другите религиозни общности в Българя. Искрена Благодарност и признателност към всички свещеници монаси и монахини които работят в нашата епархия и към всички вас, драги верни. Събитието което изживяваме днес е плод на вашата ревностна работа и твърдост във вярата.
 
 
Ваше Високо Преосвещенство кардинал Сандри, Вие избрахте днешния ден, 7 декември, за издигане на нашата Екзархия, ден в който се чества Св. Амброзии Медиолански, един от четиримата велики църковни учители на запада. Той е епископ на Милано от 374 г. до смъртта си. Живее в трудни времена. Бори се с Арианската ерес, започващите варварски нашествия, евангелизиране на езичниците, развива ревностно пасторална дейност, задава модел за отношението със светската власт (тогава Римската империя), води борба за мир и законност (също като папа Йоан  XXIII). Създава амвросианския обред, с амвросианската литургия, която и днес се служи в Миланската епархия. Още тогава в началото на летоброението, Църквата приема наличието на различни обреди, които са нейното богатство и същевременно които служат в тези обреди живеят в единство с Рим. И ние с нашия източен обред тук в България се чувстваме горди, че сме част от това богатство на вселенската църква.
 
Да си пожелаем Божия благослов да ни съпътства в идните години, чрез покровителството на свети Йоан XXIII, Папа римски. Амин.