Католическа Църква

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЪЧЕНИЦИ ЖЕРТВИ НА КОМУНИЗМА - 9.11.2019 г.

Скъпи братя и сестри,
Мисионерите Пасионисти и Отците Августино-Успенци почетоха заедно в събота 9 ноември, българските мъченици Евгений, Павел, Камен, Йосафат и всички други които са страдали заради вярата си.
Молитвено поклонение започна в 11.00 ч. пред Мемориала на жертвите на комунизма в град София. От там всички тръгнаха пеша  към Съдебната Палата, и после към Катедрала на ул. Люлин планина 5.
След литургията (по източен обред), всички се отправиха до Централния софийски затвор и Централните гробища където беше почетена паметта на мъчениците.
Дано това поклонение да бъде за цяла България едно плодовито семе, според словото на Папа Франциск в Синодалната Палата:
 
"По този път сме подкрепяни от многобройни братя и сестри, на които преди всичко бих искал да отдам почит: това са свидетелите на Пасхата. Колко християни в тази страна понесоха страдания заради името на Исус, по-специално по време на преследванията от миналия век! Икуменизмът на кръвта! Те разпространиха едно сладко благоухание в „Земята на розите“. Преминаха през тръните на изпитанията, за да разпространят благоуханието на Евангелието... Вярвам, че тези свидетели на Пасхата, братя и сестри, от различни вероизповедания единени в Небесата от божествената милосърдна любов, сега гледат към нас като на семената, посети в земята, за да дадат плод. И докато много други братя и сестри по света продължават да страдат по причина на вярата, те искат от нас да не оставаме затворени, а да се отворим, защото само така семената носят плод".