Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК ПРИЕ НА АУДИЕНЦИЯ ПРЕЗИДЕНТА НА РУСИЯ ВЛАДИМИР ПУТИН

Срещата, проведена на 4 юли 2019 г., беше шестото посещение на президента Путин във Ватикана и третата му среща с папа Франциск

 

 В четвъртък на 4 юли 2019 г. папа Франциск прие на аудиенция във Ватикана президента на Русия Владимир Путин. Това беше шестата визита на руския президент във Ватикана и третата му среща с папа Франциск.

 

След срещата, която продължи около час, пресслужбата на Св. Престол разпространи съобщение, в което се казва, че папата е приел президента на Руската федерация в Апостолическия дворец, а след това президентът Путин е провел среща и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, както и със секретаря за отношенията с държавите архиепископ Пол Ричард Галахър.

 

 

Обсъдени въпроси

 

 В прес-съобщението се казва, че „в хода на сърдечните разговори, двете страни са изразили своето задоволство от развитието на двустранните отношения, които са били допълнително укрепени от протокола за разбирателство, подписан днес във връзка със сътрудничеството между педиатричната болница “Младенеца Исус“ и педиатричните болници на Руската федерация“.

 

 Обсъдени са били и въпроси, свързани с живота на Католическата църква в Русия.

 

Папа Франциск и президентът Путин също са обсъдили екологични въпроси и различни проблеми, свързани с текущи международни въпроси, по-конкретно по отношение на Сирия, Украйна и Венецуела.

 

 

Предишни срещи

 

 Папа Франциск и президента Путин се срещнаха за първи път през 2013 г., малко след избора на Франциск за папа; и след това през 2015 г. Неотложната необходимост от постигане на мир в Близкия изток и особено в Сирия заемаха централно място и в предишните разговори. Във фокуса на срещата през 2015 г. беше и конфликтът в Украйна.

 

Президентът Путин се е срещал и с предшествениците на папа Франциск на престола на Св. Петър. Първата му среща с папа беше през Юбилейната 2000 г., когато той се срещна с папа свети Йоан Павел II. Тогава президентът Путин отбеляза важността на ролята на Светия престол в процеса на интеграция между Изтока и Запада.

 

Три години по-късно двамата лидери се срещнаха отново, за да обсъдят редица въпроси, сред които положението на католиците в Русия и икуменическия диалог между Светия престол и Православната патриаршия в Москва. Тогава бяха обсъдени и нови инициативи за мир в Светите земи и в Ирак. 

 

Бенедикт XVI се срещна с президента Путин през 2007 г., която остана единствената среща между двамата. Разговорът им беше посветен на въпроси от взаимен интерес, свързани с Църквата и Руската федерация, като особено внимание беше обърнато на проблемите на екстремизма и нетърпимостта.

 

Отношенията между Русия и Светия престол преживяха повратен момент през декември 1989 г., в края на съветската епоха, когато Михаил Горбачов се срещна със свети Йоан Павел II. Това беше първата среща на папа със съветски лидер. След тази среща бяха установени и дипломатически отношения между Ватикана и Съветския съюз.

 

Източник: Vatican news