Католическа Църква

ПРОЗРАЧНОСТ, ЧЕСТНОСТ И ОТГОВОРНОСТ

Изявление на отец Федерико Ломбарди

 


На 30 декември 2010 г. Ватикана публикува три документа, с които се правят промени във финансовото законодателство на страната. Тези документи бяха издадени няколко месеца след като Италианската финансова полиция замрази средства на Банката на Ватикана в рамките на разследване срещу прането на пари. В отговор Ватиканът, съвместно с италианските и международните власти, разработи процедури за изпълнение на международните изисквания срещу прането на пари и ползването на средства, получени от терористична дейност. Утвърдените днес документи представляват резултата от това сътрудничество и включват:

– Апостолическо писмо под формата на Motu Proprio на Папа Бенедикт ХVІ за „предотвратяване и противодействие на незаконните действия във финансовия и монетарен сектор”.

– Устав на новосъздадената „Финансова информационна служба”.

– Закон за превенция и противодействие на прането на пари от криминална дейност и терористична дейност.

 

Новите правила бяха оповестени с изявление на Федерико Ломбарди, говорител на Ватикана, озаглавено:

ПРОЗРАЧНОСТ, ЧЕСТНОСТ И ОТГОВОРНОСТ


Публикуваните днес нови закони на Държавата Ватикана, за дикастериите на Римската курия и за Зависимите от Светия престол организации и институции, представляват важно нормативно развитие, но те също така са от голямо морално и пастирско значение.


Считано от днес, всички институции, свързани с управлението на Католическата църква или ползващи се с „подкрепата” на Църквата, на Държавата Ватикана – в дух на истинско сътрудничество – стават част от системата от юридически принципи и инструменти, които международната общност е създала с цел да гарантира справедливото и честно съвместно съществуване в глобализиращия се свят; свят, в който за съжаление икономиката и финансите нерядко се превръщат в област на незаконни действия, като изпиране на приходите от престъпления или финансиране на тероризма, които са истински заплахи за справедливостта и мира в света.


Казано директно, Папата утвърждава, че „Светият престол потвърждава своите ангажименти” като част от международната общност „и възнамерява да приложи правилата”, ползвани от тази общност за „предотвратяване и противодействие” на тези ужасни феномени.


Незаконните действия винаги са демонстрирали изключителна способност да навлизат и заразяват света на икономиката и финансите, но тяхното нарастване на международно равнище и при ползването на новите технологии  ги направи още по-коварни и способни да търсят укрития. И затова, в името на защитата, създаването на взаимен контрол и информационни мрежи между натоварените с противодействието на подобни действия официални институции се превърна в жизнена необходимост.


Би било наивно да мислим, че поквареното съзнание на тези, които контролират незаконните дейности, няма да се опитат да използват определени слаби места, съществуващи понякога в международното система, защитаваща и наблюдаваща законността, с цел да проникнат и злоупотребят с тях. Затова и международната солидарност е от жизнено значение за съхраняването на тези системи и разбираме и справедливо е, че тези национални институции и международните организации (Съвета на Европа и по-конкретно Финансовата служба за противодействие на пране на пари) ще насърчат държавите и организациите да приложат съответните гаранции, както и да хвърлят повече светлина върху тези, които не успяват да наложат тези гаранции.


Разбира се, това се отнася с пълна сила и за Държавата Ватикана и за тези църковни организации, които се занимават с икономическа или финансова дейност.


Новите норми имат за цел едновременно, от една страна да съблюдават ефективността на дейността на организациите работещи в икономическия и финансов сектор в служба на Католическата църква по света и от друга, което е още по-важно – да съблюдават моралното задължение за „прозрачност, честност и отговорност”, които ние винаги трябва да спазваме в социалната и икономическите области (Caritas in Veritate, 36).


Възприемането на новите правила със сигурност ще изисква голяма решителност. Необходимо е създаването на нова Служба за финансова информация, необходимо е спазването на нови задължения, налагането на нови правила. Но това може да бъде само от полза за Църквата. Това ще направи Ватиканските институции по-малко уязвими пред лицето на постоянната заплаха, възникваща винаги, когато става дума за управление на финанси. Грешките, които толкова бързо бяха превърнати в повод за „скандал” пред общественото мнения и вярващите, следва да бъдат избегнати.


Крайната цел е членовете на международната общност да се отнасят с по-голямо „доверие” към Църквата, което е от жизнено значение за изпълнението на евангелската й мисия.


Днес, 30 декември 2010 г., папата подписа документ в една малко необичайна за него форма, което е израз на голяма смелост, морал и което има голямо духовно значение. Добре е да завършим годината със стъпка към прозрачност и повече доверие!


Източник: vatican.va