Католическа Църква

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК НА СРЕЩАТА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РОМСКАТА ОБЩНОСТ НА РУМЪНИЯ

Блаж, 2 юни 2019 г.

 

Посещението на папа Франциск в Румъния завърши на 2 юни 2019 г. със среща с ромската общност в Блаж. На срещата папата направи следното обръщение:

 

 

 

Скъпи братя и сестри,

 

Добър ден!

 

Щастлив съм да се срещна с вас и благодаря за вашето посрещане. Вие, отец Йоан, сте напълно прав, когато насочвате към истина толкова сигурна, колкото и забравяна: в Христовата Църква място има за всички. Ако не беше така, това нямаше да бъде Христова църква. Църквата е място за среща. Трябва да помним това, не като празен лозунг, а като част от нашата идентичност като християни. Припомнихте ни това, като посочихте примера на епископа и мъченик Йоан Сучиу, дал видим израз на желанието на нашия Бог Отец да срещне всеки човек в приятелство и споделяне. Евангелието на радостта се възвестява от щастието на срещата и от съзнанието, че имаме Отец, Който ни обича. Съзнанието, че Той се грижи за нас, ни учи как да се грижим един за друг. Воден от този дух, бих искал да ви стисна ръката, да ви погледна в очите и да открия за вас сърцето си, в молитва и с надежда да стана част от вашите молитви и да навляза във вашите сърца.  

 

Сърцето ми обаче е натежало. Натежало е от многобройните преживявания на дискриминация, сегрегация и малтретиране, изпитани от вашите общности. Историята ни показва, че включително християните, сред тях и католиците, не са чужди на това зло. Искам да ви помоля за прошка за това. Моля ви за прошка - в името на Църквата и на Господа - моля да ни простите. За всички периоди в историята, когато сме ви дискриминирали, малтретирали или гледали отвисоко с погледа на Каин, а не с погледа на Авел, когато не сме ви признавали, оценявали и защитавали във вашата уникалност. Каин не се интересуваше от брат си. Безразличието поражда предразсъдъци и ражда гняв и негодувание. Колко пъти съдим прибързано, със слова, от които боли, с нагласи, които сеят омраза и разделение! Дори ако един е изоставен, човешкото семейство не може да продължи напред. Дълбоко в себе си, ние не сме християни, дори не сме добри хора, ако не можем да видим личността, преди да видим нейните действия, преди нашите оценки и предразсъдъци.

 

В историята на човечеството Авел и Каин присъстват винаги. Има протегната ръка и вдигната за удар ръка. Отворена врата за срещата и затворена врата за конфликт. Има приемане и отхвърляне. Има хора, които виждат в другите брат или сестра, и такива, които виждат по своя път препятствия. Има цивилизацията на любовта и цивилизацията на омразата. Всеки ден трябва да избираме между Авел и Каин. Като човек на кръстопът, ние сме изправени пред решителен избор: да поемем по пътя на помирението или по пътя на отмъщението. Нека изберем пътя на Исус. Това е път, който изисква усилия, но път, който носи мир. И преминава през прошката. Нека не се оставяме да бъдем теглени от болките, които ни терзаят вътре в нас; нека няма място за гняв. Защото едно зло никога не може да поправи друго зло, една вендета никога не може да удовлетвори несправедливостта, никакво възмущение не е добро за сърцето и никакво отхвърляне не може да ни приближи към другите.

 

Скъпи братя и сестри, на вас е отредено да играете важна роля. Не се страхувайте да споделяте и предлагате отличителните дарове, които притежавате и които са белязали вашата история. Нуждаем се от тези дарове: от уважението към дара на живота, към голямото семейство, от солидарността, гостоприемството, услужливостта, подкрепа и загрижеността за уязвимите във вашата общност, уважението и признателността към възрастните хора - това са големи ценности, притежавани от вас -както и от религиозния смисъл на живота, от спонтанността и веселието. Където и да се намирате, споделяйте тези дарове и се опитайте да приемете всички добри дарове, които другите имат да ви предложат. Затова и бих ви насърчил да пътувате заедно, където и да сте, като помагате за изграждането на по-хуманен свят, за преодоляване на  страха и подозрението, за разрушаване на бариерите, които ни отделят от другите, и за поощряването на взаимното доверие в търпеливото и никога безплодно търсене на братството. Продължавайте да се опитвате да пътувате заедно с достойнство: достойнството на семейството, достойнството от това да печелите хляба си - да, това ви помага да продължавате напред, достойнството на молитвата. Продължавайте да гледате към бъдещето (вж. Молитвена среща с роми и синти, 9 май 2019 г.).

 

Срещата ми с вас е последната от посещението ми в Румъния. Дойдох в тази красива и приветлива страна, дойдох като поклонник и брат, за да се срещна с всички нейни хора. Срещнах вас, срещнах толкова много хора, за да изградя мостове между моето сърце и вашите. Сега се връщам у дома, завръщам се обогатен от изживяването на различни места и специални мигове, но преди всичко ще продължат да ме съпровождат вашите лица. Лицата ви ще оцветяват спомените ми и ще изпълват молитвите ми. Благодаря ви и ще ви нося със себе си. И сега, преди да ви благословя, ви моля за една голяма услуга: да се молите за мен. Благодаря!

 

[Отче наш на румънски]

 

Благославям ви. Бих искал благословът ми да бъде към целите ви семейства, към всичките ви приятели и познати.

 

Източник: http://w2.vatican.va