Католическа Църква

ДО ДУХОВЕНСТВОТО И ВЕРНИТЕ НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ

ЕПИСКОПСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ

 

Преподобни отци и сестри, драги верни,

 

Със сърца преизпълнени от радост и духовна утеха, живеем в тези дни с благодатното ехо от посещението на Негово Светейшество Папа Франциск сред нас.

В хилядогодишната християнска история на нашето Отечество това е второ посещение на Папа в последните 20 години. Светият отец дойде сред нас, носейки Пасхалния мир от победата на възкръсналия Христос. Дойде с думите „Мир на земята“ и със своя благослов и молитва ни остави потопени в този мир.

По един изключително тържествен начин преживяхме литургията в центъра на София. Не бяхме само българи католици, участваха представители на целокупния български народ. Нека си спомним  за онези, които с добра воля, но без да съзнават напълно, приеха дори Светото причастие и нашата молитва да бъде за тях, да разберат, че са приели най-святото от всички свети неща на земята.

На другия ден се докоснахме до невинността и чистотата на детските сърца. Почти 250 деца бяха причестени лично от Светия отец, след като отговориха положително на неговите въпроси дали разбират Кого приемат в сърцата си. И отнесоха Исус, приели за пръв път, в своите семейства и сред нас и ни дадоха да разберем, че бъдещето е в благодатното присъствие на Исус Христос възкръснал, между нас. Този момент, както сподели Свети отец Папата, го трогна и му припомни неговата първа среща с Исус в Светото причастие, през 1944 година.

Сигурен съм, че за всички нас, драги братя и сестри, посветили живота си на Бога, силният момент беше срещата с Папата и насърчението, което получихме от него след обяд на същия ден. А вечерта отново в София религиозните общности заедно с Папа Франциск отправиха апел за мир, който да достигне до всички кътчета на земята особено там, където той липсва.

Във времето преди неговото посещение ние се молехме за същия този мир. И молитвата ни завършваше с думите: „Боже на мира, дай ни мир в душите, за да може с живота си да покажем, че мирът е възможен на земята!“ Сега е време да живеем този мир. Мир в сърцето на всеки от нас, мир в семействата, мир в енориите, в обществото. Длъжни сме да свидетелстваме за този мир, който Исус ни завеща: „Мир ви оставям, Моя мир ви давам“ (Йоан 14:27).

Епископската  конференция на Католическата църква в България благодари на всички вас, които в продължение на месеци усилено и сърцато дадохте своите сили и възможности за подготовката на това Апостолическо посещение. Сигурни сме, че умората ви беше голяма, но сега сме още по сигурни, че благодатната радост, която изпитвате от свършената работа, е още по голяма. Благодарим на всички от сърце и оставаме единени с вас в молитва.

Мирът Господен да бъде с вас!

 

Епископ Христо Пройков

Апостолически екзарх

Председател на Епископската конференция

на Католическата църква в България