Католическа Църква

„В БЪЛГАРИЯ БЯХ РЪКОВОДЕН ОТ ЖИВИЯ СПОМЕН ЗА СВЕТИ ЙОАН ХХІІІ“

ОБЩА АУДИЕНЦИЯ НА ПАПА ФРАНЦИСК

 

На 8 май 2019 г. папа Франциск проведе общата си аудиенция на площад „Св. Петър“, по време на която се срещна поклонници и вярващи от Италия и света. Папата посвети обръщението си по време на аудиенцията на завършилото наскоро негово Апостолическо пътуване в България и Република Северна Македония.
 

* * *
 

Обръщение на Светия отец:
 

 

Скъпи братя и сестри, добро утро!
 

 

Вчера вечерта се завърнах от тридневно Апостолическо пътуване, което ме отведе в България и Северна Македония. Благодаря на Бог, че ми позволи да направя тези визити и изказвам своята благодарност на гражданските власти на двете страни, които ме приеха с голяма любезност и откритост. Най-сърдечно благодаря и на епископите, и на съответните църковни общности, заради топлотата и посвещението, с което те съпроводиха моето поклонническо пътуване.
 

 

В България бях ръководен от живия спомен за свети Йоан XXIII, изпратен в тази страна през 1925 г. като визитатор, а след това и като Апостолически делегат. Вдъхновен от примера на неговите пастирски добродетели и милосърдие, се срещнах с хората в тази страна - призвани да бъдат мост между Централна, Източна и Южна Европа - под мотото  Pacem in Terris, и призовах всички тях да следват пътя на братството. Бях радостен да направя още една стъпка по този път по време на срещата с патриарх Неофит и с членовете на Светия синод на Българската православна църква. Като християни нашето призвание и мисия е да бъдем знак и средство за постигане на единството, а ние можем да бъдем такива, с помощта на Светия Дух, като поставяме на първо място това, което ни обединява пред това, което продължава да ни дели.
 

 

Съвременна България е една от страните, евангелизирана от светите Кирил и Методий, които свети Йоан Павел ІІ постави редом до св. Бенедикт като патрони на Европа. В София, във величествената патриаршеска катедрала, посветена на св. Александър Невски, се помолих пред образа на двамата свети братя. От гръцки произход, те успяват творчески да се възползват от своята култура, за да предадат християнското послание на славянските народи. Те създават нова азбука, с помощта на която превеждат Библията и литургичните текстове на славянски език. Днес също имаме нужда от такива страстни и креативни евангелизатори, за да може Евангелието да достигне до всички, които все още не го познават и отново да напои земите, където древните християнски корени са залиняли. С този хоризонт отслужих на два пъти Евхаристия с католическата общност в България и я насърчих да бъде изпълнена с надежда и динамика. Отново благодаря на тези Божи хора, които ми посрещнаха с толкова силна вяра и толкова много обич.
 

 

Последната стъпка от пътуването в България беше направена заедно с представителите на различни религии: ние измолихме от Бог дарът на мира, докато група деца носеха запалени свещи, символ на вярата и надеждата.
 

 

В Северна Македония бях съпроводен от силното духовно присъствие на Света Майка Тереза от Калкута, която е родена в Скопие през 1910 г. и е получила в своята енория там тайнствата на християнското посвещение и се е научила да обича Исус. В тази крехка, но пълна със сила жена, благодарение на действието в нея на Светия Дух, виждаме образа на Църквата в тази страна, както и в други страни от периферията на света: една малко общност, която по благодатта на Христос, се превръща в гостоприемен дом, в който мнозина се възстановяват за живот. На мемориала на Майка Тереза се помолих в присъствието на други религиозни лидери и голяма група бедни хора, и осветих първия камък на Светилището, посветено на нея. Северна Македония е независима страна от 1991 г. Светият престол се стреми да подкрепя нейния път от самото начало. Исках моето пътуване да насърчи нейната традиционна способност да бъде дом на различни етнически и религиозни групи, както и нейната отдаденост, с които тя оказа приветствие и помощ на множество мигранти и бежанци през критичния период на 2015 и 2016 г.
 

 

Това е млада страна от институционална гледна точка; малка страна, което се нуждае от откриване към нови широки хоризонти без да губи собствените си корени. Затова от голямо значение беше срещата с младите хора, проведена там. Това бяха момчета и момичета от различни християнски изповедания, както и от други религии, всички обединени от желанието си да изградят нещо красиво в живота. Поощрих ги да имат големи мечти и да се вслушат, също като младата Анеза - бъдещата Майка Тереза - в Божия глас, който говори в молитвата и в плътта на мнозината нуждаещи се братя.
 

 

В допълнение към свидетелствата на младите хора, в Скопие изслушах и тези на свещениците и на посветените мъже и жени, посветили живота си на Христос. За тях рано или късно настъпва миг, в който се изкушават да зададат въпроса: „Господи, колко малък е този мой дар пред проблемите на Църквата и на света?“ Затова им напомних, че малкото квас прави тестото да втаса , а малко благовоние - чисто и концентрирано, може ди изпълни с аромат цялата среда. Това е мистерията на Исус - Евхаристията, семе на новия живот за цялото човечество. Светата меса, отслужена на площада в Скопие, обнови още веднъж в периферията на днешна Европа чудото на Бог, Който иска с няколко хляба и риби, пречупени и поделени, да засити глада на множеството.
 

 

Посвещавам на Неговото неизчерпаемо Провидение настоящето и бъдещето на народите, които посетих по време на това мое пътуване.
 

 

Източник: www.zenit.org