Католическа Църква

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ - ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА ПОСВЕТЕНА НА ХРИСТИЯНСКИТЕ КОРЕНИ НА ЕВРОПА И ВРЪЗКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СЪС СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

четвъртък, 02 май 2019 г.

 

 

Относно: Откриване на изложба посветена на Християнските корени на Европа и връзките на България със Светия престол. Представяне и валидиране на пощенска марка за Апостолическото посещение на Папа Франциск в България.

 

В петък 03 май 2019 г от 12:00 ч. на Моста на НДК във връзка с Апостолическото пътуване на папа Франциск в България, Католическата църква в България и Столична община откриват съвместна изложба посветена на Християнските корени на Европа - Папството и българите (IX-XXI век). Изложбата ще се открие от Председателя на епископската конференция на Католическата църква в България - Монс. Христо Пройков заедно официални представители на Столична община и Държавния културен институт към МнВР.

 

Експозицията „Християнските корени на Европа - Папството и българите (IX-XXI век)“представя сложните връзки на българските владетели и църковни предстоятели с папските институции, въз основа на документи и регистри от Секретния архив на Ватикана, ръкописи от Ватиканската Апостолическа библиотека и Архивите в Дубровник.

 

Проследяват се епистоларните връзки на Папството с княз Борис Михаил и цар Калоян по време на покръстването на българите през 864/5 г. и Четвъртия Кръстоносен поход; ролята на цар Иван Асен II и цар Иван Александър; ролята на дубровнишките колонии в българските градове; дейността на католическите мисионери, действали на територията на Балканите и по-конкретно в българските земи през XVI-XVIII век; българските католици от източен обрeд; на униатското движение през Османския период и трудностите вследствие военните конфликти през 1912-1913 г.; дейността на апостолическия визитатор монсeньор Анджело Джузепе Ронкали (1881-1963) – бъдещия папа Йоан XXIII, създал през 1931 г. Апостолическата делегация в България, просъществувала до 1948 г.; тежката съдба на католиците след Втората световна война до откриването на Апостолическата нунциатура в България през 1991 г.; посещението на папа Йоан Павел II (23-26 май 2002 г.), най-знаковото събитие в новите отношения между България и Светия Престол.

 

Куратори на експозицията са чл.-кор. проф. д.изк. н. Аксиния Джурова, доц. д-р Кирил Карталов, Монс. Страхил Каваленов (Католическа Никополска епархия), научен консултант: проф. Красимир Станчев, преводач на италиански: Силвия Георгиева.

 

На същото събитие съвместно с Министерството на транспорта и „Съюзът на българските филателисти“ ще бъде представена и валидирана пощенска марка посветена на Апостолическото посещение на Папа Франциск в България от 5 – 7 май 2019 г.

 

Всички граждани и гости на града са сърдечно поканени да присъстват на официалното събитие.

 

Католическа църква в България

Прикачени файлове

pressuobshtenie izlojba ndk .pdf - pdf - 212 Kb