Католическа Църква

ВЕЛИКДЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК

Драги Братя и Сестри, 
 
  
днес Църквата подновява вестта на първите апостоли: Христос възкръсна! И от уста на уста, от сърце на сърце ехти поканата за възхвала: Алилуя! …  Алилуя! В Пасхалната утрин, на трайната младост на Църквата и на цялото човечество, бих искал до всеки един от вас да стигнат началните слова от скорошното Aпостолическo напътствие посветено на младите:
 
 
 
 
"Христос живее. Той е нашата надежда, най-красивата младост на този свят. Всичко, до което Той се докосне става младо, става ново, изпълва се с живот. Затова, първите слова, които искам да отправя към всеки млад човек и към всеки християнин са: Той живее и те желае жив! Той е в теб, Той е с теб и не си отива никога. Независимо колко ти се отдалечаваш от Него, до теб присъства Възкръсналият, Който те зове и те очаква за ново начало. Когато се почувстваш стар заради тъга, угризения, страхове, съмнения или провали, Той ще бъде там за да ти даде отново сили и надежда" .
 
 
 
 
Драги братя и сестри, 
това послание е отправено едновременно към всеки и към света. Христовото Възкресение е начало на нов живот за всеки мъж и всяка жена, защото истинското обновление започва от сърцето, от  съзнанието. Великден обаче е още и началото на новия свят, освободен от робството на греха и на смъртта. Светът най-сетне отворен за Царството Божие, Царството на любовта, на мира и на братството. 
Христос живее и остава с нас. Той показва светлината на Своя лик на Възкръснал и не изоставя изпадналите в изпитание, страдание и скръб. Той, Живият, да бъде надежда за обичния сирийски народ, жертва на дълготраен конфликт, който рискуваме да ни завари  все по-примирени и даже безразлични. По-скоро сега е момента да подновим усилията за политическо решение, което да отговори на справедливите очаквания за свобода, мир и справедливост, да посрещне хуманитарната криза и да гарантира спокойното връщане на изселените, както и на потърсилите убежище в съседните страни, особено в Ливан и Йордания. 
 
 
 
 
Възкресението да ни накара да погледнем към Близкия изток, разкъсван от постоянни разделения и напрежения. Християните в региона да могат да свидетелстват с търпеливо постоянство Възкръсналия Господ и победата на живота над смъртта. Отправям особена мисъл към народа на Йемен, по-специално към децата, подложени на глад заради войната. Пасхалната светлина да осветли всички управляващи и народите на Близкия Изток, като започнем от израелците и палестинците и да облекчи многото страдания и да поведе към бъдеще на мир и стабилност. 
 
 
 
 
Нека Живият Христос дари Своя мир на целия обичан Африкански континент, все още разкъсван от социални напрежения, конфликти и на моменти брутален екстремизъм, оставящи след себе си несигурност, разрушения и смърт, особено в Буркина Фасо, Мали, Нигерия и Камерун. Мислите ми се насочват и към Судан, който в момента изпитва период на политическа несигурност. Храня надежда, че гласовете на всички ще бъдат чути и че всеки ще съработи затова държавата да намери свободата, развитието и благоденствието, за които дълго жадува. 
 
 
 
 
Нека Възкръсналият Христос да придружава усилията на всички светски и религиозни власти в Южен Судан, подкрепени от плодовете на дните на молитва, които се проведоха тук, във Ватикана, преди няколко дни. Нека историята на тази страна започне нова страница, в която всички политически, социални и религиозни сили се насочат към общото благо и помирението на нацията.
Нека този Великден донесе утеха и на хората от източната част на Украйна, която все още страда от продължаващите конфликти. Нека Господ вдъхнови там инициативи на хуманитарна помощ и усилия, насочени към траен мир. 
 
 
 
 
Нека радостта от Възкресението изпълни сърцата на онези жители на Американския континент, които търпят последиците на трудни политически или икономически ситуации. Мисля по-специално за венецуелския народ, за всички тези, които, поради продължаващата и задълбочаваща се криза, са лишени дори от минималното необходимо за един достоен и сигурен живот. Нека Господ дари всички, натоварени с политическа отговорност, със сили да работят за премахване на социалните несправедливости, на злоупотребите и насилието и да предприемат конкретни стъпки за изцеляване на разделенията и осигуряване помощ на нуждаещите се.
Нека Възкръсналият Христос осветли и усилията за възможно най-бързо и мирно решение на проблемите в Никарагуа за благото на целия народ. 
 
 
 
 
Дано Христос не ни намери безразлични и с охладнели сърца пред лицето на всички тези страдания на нашето време. Нека ни направи строители на мостове, а не на стени. Нека Този, Който ни дарява Своя мир, да доведе до край грохота на оръжията, както в местата на конфликти, така и в нашите градове, и да вдъхнови лидерите на нациите да работят за прекратяване на надпреварата във въоражаването и разпространението на оръжията, особено в икономически развитите страни. Нека Възкръсналият Христос, Който широко отвори вратите на гроба, да отвори нашите сърца за нуждите на хората в неравностойно положение, на беззащитните, на бедните, на безработните, на маргинализираните и на всички тези, които хлопат на нашата врата в търсене на хляб, прибежище и признаване на тяхното достойнство. 
 
 
 
 
Братя и сестри, Христос е жив! Той е надеждата и младостта за всеки от нас и за целия свят. Да се оставим да бъдем обновени от Него! Христос воскресе!