Католическа Църква

ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ДО АРХИЕПИСКОПА НА ПАРИЖ ПО ПОВОД ПОЖАРА В КАТЕДРАЛАТА „НОТР ДАМ“

Папа Франциск изпрати послание до архиепископа на Париж, Н. Впр. монсеньор Мишел Опети по повод пожара, избухнал и опустошил значима част от катедралата „Нотр Дам“ в Париж. В посланието се казва: 

 

До Н. Впр. монсеньор Мишел Опети

 

Архиепископ на Париж

 

Париж

 

След пожара, опустошил значима част от катедралата „Нотр Дам“, бих искал да изкажа своята близост с вашата мъка, с тази на вярващите от вашия диоцез, с жителите на Париж и всички французи. В тези свещени дни, когато възпоменаваме Страстите на Исус, Неговата смърт и възкресение, бих искал да ви уверя в моята духовна близост и в моите молитви. 

 

Това бедствие засегна дълбоко една историческа сграда. Но също така съзнавам, че той засегна и национален символ, скъп на сърцето на парижани и на всички французи, независимо от техните убеждения, защото „Нотр Дам“ е архитектурен шедьовър на колективната памет, място за организиране на многобройни и важни събития, свидетел на вярата и молитвата на католиците, разположен в сърцето на града. 

 

Като поздравявам куража и работата на пожарникарите, които се включиха в потушаването на пожара, бих искал да изкажа и своята надежда, че благодарение на делото на реставраторите и с участието на всички хора, катедралата „Нотр Дам“ отново ще се превърне в красив образец в сърцето на града, знак за вярата на тези, които са я съградили, Църква-майка на вашия диоцез, в архитектурно и духовно съкровище на Париж, на Франция и на цялото човечеството.

 

Изказвайки тази надежда, изпращам своя сърдечен Апостолически благослов на вас, както и на епископите на Франция и на вярващите от вашия диоцез, и се моля Бог да благослови жителите на Париж и на всички французи.

 

Франциск

Fire Of Notre-Dame De Paris, Capture @ France2