Католическа Църква

НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ ПАПА ФРАНЦИСК ПОДПИСА АПОСТОЛИЧЕСКО СЛЕДСЪБОРНО НАСЪРЧЕНИЕ CHRISTUS VIVIT ЗА МЛАДЕЖИТЕ И ГО ПОСВЕТИ НА ДЕВА МАРИЯ

На 25 март, на празника Благовещение, папа Франциск посети италианския град Лорето на Адриатическо море.

 

На празника папата подписа и посвети на Дева Мария Апостолическото насърчение, създадено след Синода на епископите, проведен във Ватикана от 3 до 28 октомври 2018 г. на тема „Младежите, вярата и различаването на званията“.

 

Лорето е хълмист град  на адриатическото крайбрежие на Италия. Базиликата на Светия дом на Дева Мария превръща Лорето в популярно място за поклонения. 

 

По време на посещението, папата отслужи меса в Светия дом. В края на месата, той подписа Следсъборно писмо до младежите, озаглавено Vive Cristo, esperanza nuestra.

 

Vive Cristo, esperanza nuestra е началото на оригиналния текст на испански на Апостолическо следсъборно насърчение, текста на което ще бъде публикуван с дата 25 март.

 

Директорът на пресслужбата на Светия престол Алесандро Гисоти обяви, че насърчението Christus vivit ще бъде официално публикувано на 2 април, „в памет на деня на смъртта на Йоан Павел II“.

 

На брифинг в Лорето той посочи, че желанието е „по този начин да се направи връзка между двата понтификата, толкова обичани и толкова близки до младите поколения“. Папа Йоан Павел ІІ е първият папа, обърнал се с писмо до младите хора през 1985 г., както и папата, поставил началото на Световните дни на младежта.

 

След месата, папа Франциск поздрави общността на братята капуцини. В светилището папата поздрави присъстващите болни, а на двора се срещна с вярващи и направи обръщение към тях преди да бъде прочетена молитвата „Ангел Господен“.

 

На площада Франциск припомни на събраните около 10 000 души думите на архангел Гавриил към Мария, с които той й казва, че ще зачене Син, който ще донесе спасение на човечеството от грехове и поясни какво означава това за света. 

 

„Мисля за Лорето като за важно място, където младите могат да дойдат в училището на Мария, за да изследват своето истинско призвание“, сподели Франциск, като посочи, че домът на Дева Мария е също и „дом на семейството“, и „дом за болните“.

 

В заключение папа Франциск благослови присъстващите и се помоли Дева Мария да помага на всички хора, особено на младите, в тяхното пътуване към мира, както и да донесе помощ и утеха на всички хора, които изживяват трудности.

 

Източник: www.zenit.org