Католическа Църква

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЛЮТЕРАНСКАТА СВЕТОВНА ФЕДЕРАЦИЯ при ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

Днес папа Бенедикт ХVІ прие на аудиенция преосвещения Муниб Юнан, председател на Световната лютеранска федерация придружен от делегация.
 

Предлагаме ви текста на поздрава отправен от папата към гостите.

---


Уважаеми епископ Юнан,
скъпи лютерански приятели,


Щастлив съм да приветствам представителите на Лютеранската световната федерация по повод официалното ви посещение в Рим. Отправям сърдечни благопожелания към епископ Муниб Юнан и към преподобния Мартин Юндж за изборането им, съответно за председател и за генерален секретар, ведно с молитвите си за срока на служението ви.


Преди пет години, в началото на моя понтификат, имах радостта да приема вашите предшественици и да изразя надежда, че близките контакти и интензивния диалог, който охарактеризират икуменичните връзки между католици и лютерани ще продължават да носят богати плодове. С благодарност можем да направим равносметка за многото значими плодове произлезли от тези десетилетия двустранни разговори. С Божията помощ стана възможно бавно и търпеливо да бъдат премахнати бариери и да бъдат насърчени видимите връзки на единството с помощта на богословския диалог и практическото сътрудничество най-вече сред местните общности.


Миналата година се отбеляза десетата годишнина от подписването на Съвместната декларация върху Доктрината на обосновката, която се оказа важна стъпка по трудния път към пълното единство между християните и стимул за по-нататъшен икуменичен диалог. В тези години, които ни водят към пет стотната годишнина от събитията от 1517 година, католици и лютерани са призвани да размислят отново върху това докъде ни е довело пътуването ни към единството и да се молим и просим Божията помощ да ни ръководи в бъдеще. За мен е удоволствие да отбележа, че по този повод Международната лютеранска-римокатолическа комисия за единство подготвя съвместен текст, който ще документира, всичко което лютерани и католици са в състояние да кажат заедно в този момент на близост след почти пет века от раздялата.

 

С цел допълнително да бъде изяснено разбирането за Църквата, което е основният фокус на икуменичния диалог днес, Комисията проучва сега темата: Кръщението и нарастващото църковно общение. Надявам се, че тези икуменични дейности ще предоставят възможности на католиците и лютераните да израстват сближени в своя живот, в своето свидетелстване на Евангелието и в своите усилия за разпръсване на Христовата светлина във всички сфери на обществото.


В тези дни на радостна подготовката за отбелязването на Рождество, нека да се поверим едни на други, както и нашите общи стремежи за християнско единство да поверим на Господ, който единствен е истинската новост, надминаваща всички наши очаквания (вж. Ириней Лионски, Adv. Haer., IV, 34, 1).


Нека мира и радостта на този Рождественски период да бъдат с всички вас!


 

източник: vatican.va