Католическа Църква

„САМО БОГ ПРОМЕНЯ СВЕТА”, ЗАЯВИ ПАПА БЕНЕДИКТ XVI В ПРОПОВЕД ПО СЛУЧАЙ ТРЕТАТА НЕДЕЛЯ НА АДВЕНТА

„Само Бог променя света, диктатурите и лъжепророците допринасят единствено за разрушението” – това заяви папа Бенедикт XVI по време меса в третата неделя от Адвента. Светият Отец посети енорията „Св.Максимилиан Колбе”, в южната част на Рим, в неделята на “Радостта - Gaudate”, когато свещеникът облича одежда, обшита с розови литургични орнаменти в знак на радост от пришествието на Месията. Папата бе посрещнат от енорийския свещеник отец Славомир Сквержински. Енорията включва християни от различни страни, не само от Източна Европа, но и католици от Китай. Според Бенедикт XVI не „големите обещания” променят света, а „мълчаливата светлина на истината, на Божията доброта”.
Идеологиите, диктаторите и тоталитаризмите оставиха „голяма празнота” и „голямо разрушение в света”, отбеляза папата.

 

Христос, добави Бенедикт XVI, в своето тълкувание на Евангелието, не извърши „кървава революция”, нито „дойде да промени света със сила”, а дойде, „за да запали толкова светлини, които да образуват големия път на светлината през хилядолетията”.

 

Сред тези светлини папата цитира свидетелите на Христа, сред които и Максимилиан Колбе, свещеник, отдал живота си в концлагера Аушвиц, за да спаси един баща на семейство. Така „той е окуражил другите в тяхната самоотдаденост, за да бъдат те сред страдащите и потиснатите”.

 

Папата също цитира имената на свети Дамиан де Вьостер, „живял и умрял за прокажените” в Молокай и на майка Тереза от Калкута, „дала толкова светлина на личности, които след живот без светлина, умряха с усмивка на уста, знаейки, че са били докоснати от Божията светлина и любов.”

 

Бенедикт XVI подчерта, че присъствието на Бога се проявява в „очевидността, че сме обичани изцяло, че не сме забравени и че не сме плод на случайност, а на желание за любов”. Тази очевидност ни кара да усетим „близостта на Бога”.

 

„Бог е близо, ала ние сме често далеч. Нека се приближим, да ни осияе неговата светлина, да се молим на Господа и чрез молитвата да се превърнем също в светлина за другите”, призовава папата.

 

Източник: ZENIT