Католическа Църква

ПАПАТА ОБСЪДИ С УНГАРСКИЯ ПРЕМИЕР ПРЕДСТОЯЩЕТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС

Бъдещото унгарско председателство на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2011 г. и „важното значение на християнската традиция” са били основни теми  на срещата в понеделник между папа Бенедикт XVI и унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи пресслужбата на Св.Престол.

 

Освен с папата, срещата с когото е продължила двадесетина минути, унгарският министър-председател е имал срещи с кардинал Тарчизио Бертоне, Държавен секретар на Св.Престол и Монсеньор Доминик Мамберти, секретар за отношенията с държавите (външен министър на Св.Престол).

 

„Важното значение на християнската традиция в живота на нацията”, както и „ролята на Католическата Църква за нейното обновление” са били в центъра на разменените становища, се съобщава в комюнике, разпространено от Ватикана.

 

В съобщението се изтъква важността на задачите, с които Унгария ще трябва да се справи през първите месеци на своето ротационно председателство на ЕС и се подчертава „известното съвпадение на виждания” между Унгария и Св.Престол.

 

Срещите на премиера Виктор Орбан във Ватикана се провеждат в момент, когато в Унгария, от страна на управляващото консервативно мнозинство, е внесен проект за промени в Конституцията на страната, който ще се дебатира в парламента в средата на декември. В текста се споменава за „хилядолетната история” на Унгария и „ролята на християнството”.

 

Виктор Орбан беше съпроводен от съпругата си и техните пет деца, от вицепремиера Жолт Семйен (католически богослов) и от заместник секретаря за социална интеграция Золтан Балог (богослов и лутерански пастор).

 

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария в периода 1998-2002 г., който има нов премиерски мандат от май м.г., се е срещал с папа Йоан Павел II във Ватикана през септември 2000 г.


Източник: AFP