Католическа Църква

ПАПАТА ПРИЗОВА ВЯРВАЩИТЕ ДА СЕ МОЛЯТ ЗА ЗАПЗАВАНЕ НА ЦЪРКВАТА ОТ АТАКИТЕ НА ДЯВОЛА

Папа Франциск призова всички вярващи по света да молят Светата броеница всеки ден през октомври, посветен на Дева Мария, съобщи прес-офиса на Ватикана на 29 септември 2018 г.
 

 

Според съобщението, Светият отец призовава всички да се обединят в общение и покаяние като Божи народ в молитвата към Божията майка и Свети Архангел Михаил да защитават Църквата от дявола, който винаги се стреми да ни отдели от Бог и помежду ни.
 

 

Непосредствено преди заминаването му за Балтийските държави, Светият Отец е провел среща с отец Фредерик Форнос, SJ, директор на Световната мрежа за молитви за папата, и го е помолил да разпространи този призив до всички вярващи по света, като ги покани да завършват молитвата на Светата броеница с древното моление "Sub Tuum Praesidium" и с молитвата към свети Михаил Архангел да ни пази и да ни помага в битката със злото. (срв. Откр. 12, 7-12).
 

 

Молитвата, заяви папата на 11 септември 2018 г. по време на проповед в Санта Марта, цитирайки Книгата на Йов, е оръжие срещу Големия обвинител, който „броди по света, търсейки кого да обвини“. Той може да бъде победен само от молитвата. Руските мистици и големите светци от всички традиции съветват в мигове на духовни сътресения да се приютим под покрова на светата Божия Майка, произнасяйки молението "Sub Tuum Praesidium". (Под твоето покровителство), която  гласи: 
 

 

“Sub tuum praesidium confugimus Sancta Dei Genitrix. Nostras deprecationes ne despicias in necessitatibus, sed a periculis cunctis libera nos semper, Virgo Gloriosa et Benedicta”.
 

 

„Под твоето покровителство прибягваме, пресвета Богородице, недей презира молитвите в нашите нужди, но избави ни от всяка опасност, Дево Преславна и Преблагословена!“.
 

 

С тази молба за застъпничество Светият отец моли вярващите от целия свят да се помолят Светата Божия Майка да постави Църквата под своя покров, да я защити от атаките на лукавия, Големият обвинител и в същото време да укрепи у нея съзнанието  пропуските, грешките и насилията, извършени в настоящето и в миналото, и да се посвети на битката срещу тях, за да не успее злото да надделее. 


Светият отец призова също така молитвата на Светата броеница през октомври да завършва с молитвата, написана от папа Лъв ХІІІ.
 

“Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae caelestis, Satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute, in infernum detrude. Amen”.


„Свети Михаиле Архангеле, защити ни в борбата: бъди наша помощ срещу злините и примките на дявола. В молитва прострени, ние молим Бог да господства над него, а Ти, Принце на Небесните войнства, със силата, която ти е дадена от Бог, окови в ада сатаната и злите духове, които бродят по света за да погубят душите. Амин“
 

През последните седмици епископите на няколко американски диоцеза насърчиха молитвите за Свети Архангел Михаил. Сред тях бяха архиепископ Джоузеф Науман от Канзас Сити, епископ Робърт Морлино от Мадисън и епископ Франк Каджиано от Бриджпорт.

Източник: www.zenit.org