Католическа Църква

ОТНОВО НАСТЪПИ ПРОЛЕТ ЗА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ РИМ И МОСКВА

Руската православна църква за първи път издаде книга с текстове на папата. Авторът е Бенедикт ХVІ. Темата е Европа. Целта е създаване на свещен алианс за защита на християнската традиция.

Рим, 11 декември 2009 г. С кратко съобщение преди два дни Русия и Римската църква оповестиха, че са „установили дипломатически отношения на равнище Апостолическа нунциатура от страна на Светия престол и посолство от страна на Руската федерация”.
Шест дни по-рано, на 3 декември, папа Бенедикт ХVІ прие на аудиенция Президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, на когото подари копие на руски език на енцикликата “Caritas in veritate” и с когото дискутира „културни и социални теми от взаимен интерес, като мястото на семейството и приноса на вярващите в живота на Русия”.
Отношенията на Римската църква могат да се опишат като „приятелски” не само с официалните руски власти. Връзките с Руската православна църква изглежда също навлизат в нова фаза на приятелство.
Един от знаците за това пристигна по същото време, по което Медведев беше на посещение в Рим. На 2 декември в Рим беше представена публикуваната от Московската патриаршия книга, в която са включени основните речи, изнесени през последните десет години от Йозеф Ратцинтгер като кардинал и като папа.
Книгата е издадена на два езика – италиански и руски. За заглавие е използван цитат от речта на Бенедикт ХVІ в Прага: „Europa, patria spirituale” (Европа, духовно отечество). Обширният предговор е подписан от председателя на Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия, архиепископа на Волоколамск Иларион Алфеев (на снимката), човек, чиято позиция предполага голямо влияние – достатъчно е да се отбележи, че предишният председател на този отдел Кирил в момента е Патриарх на Православната църква на Москва и цяла Русия.
Предговорът на книгата представлява значителен интерес, тъй като от него става ясна гледната точка на Московската патриаршия за нейната роля в Европа. Люлката на християнството Европа сега е нападната от „войнствен секуларизъм”, срещу когото противостоят две основни сили: Римската църква на Запад и Православната църква на Изток. Хората, които приемат Православната църква за архаична структура с непонятни традиции и древни литургии ще бъдат разтърсени от този предговор.
Основната линия в този предговор е зададена от един много важен документ, който няма аналог в цялата история на Православието. Заглавието му е „Основи на социалната концепция на Руската православна църква” и той беше приет от събора на руските епископи през 2000 г. Документът изгражда образа на Руската православна църква, която не приема перспективата да бъде затворена в духовно гето, а тъкмо обратното – тя трябва да се бори срещу настъплението на секуларизма с всички мирни средства, с които разполага, включително като допуска гражданското неподчинение срещу законите, „които представляват грях в очите на Бог”. Текстът впечатлява със своята прямота и политически некоректен език, необичаен за перото на висшата църковна йерархия.
Книгата не е публикувана в резултат от официални икумченически контакти. Нейното издаване не е инициирано нито от папския Съвет за християнско единство, начело с кардинал Валтер Каспер, нито от някои друг официален представител на Ватикана.
Инициатори на това издание са Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия  и базираната в Рим международната асоциация, наречена: “Sofia: idea russa, idea d'Europa” (Σοφιά: руската идея, идеята за Европа).
Начело на тази Асоциацията стои Пиерлука Ацаро, професор по история на политическата мисъл в католическия университет „Пресвято сърце”, който е и редактор на изданието. Асоциацията работи в близък контакт с “Foro di dialogo delle societa civili di Italia e di Russia” (Платформа за диалог на обществеността на Италия и Русия), чиито съпрезидент от италианска страна е Лиуза Тодини, Главен изпълнителен директор на голяма строителна компания и бивш депутат в Европейския парламент от партията на Силвио Берлускони, а от руска – Владимир А. Дмитриев, председател на Внешекономбанк.
Форумът беше създаден в края на 2004 г. по съвместна инициатива на Силвио Берлускони и руския президент Владимир Путин.  На 2 декември миналата година Форумът организира представянето в Рим на книга от Йозеф Ратцинтер/Бенедикт ХVІ. Книгата беше представена в Министерството на социалното развитие и в него взеха участие министрите на културата и образованието, както и влиятелни бизнесмени, дипломати, експерти по геополитика. От руска страна книгата беше представена от ректора на Московския държавен институт за международни отношения Анатолий В. Торкунов, а от италианска – от ректора на католическия университет „Пресвято сърце” Лоренцо Орнаги. От страна на Московската патриаршия в събитието взе участие секретарят на Отдела за външноцърковни връзки Сергей Звонарев, а папският Съвет за християнско единство беше представен от монсиньор Милан Жуст, специалист по връзките с православните църкви. Срещата беше организирана под надслов: „Ролята на църквите за културната интеграция на Европа”.

Сандро Магистер

http://chiesa.espresso.repubblica.it