Католическа Църква

ПИСМО НА ПАПА БЕНЕДИКТ XVI ДО ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ І ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА СВ. АНДРЕЙ: „НЕОБХОДИМО Е ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА НАПРЕДВАМЕ ПО ПЪТЯ … КЪМ ПЪЛНО ОБЩЕНИЕ”

На 30 ноември 2010 г. папа Бенедикт ХVІ изпрати следното писмо до Вселенския патриарх Вартоломей І по повод празника на Св. Андрей, патрон на патриаршията. Писмото беше предадено от кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, който водеше делегацията на Св. Престол за участие в празниците в Истанбул.

 

ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ВАРТОЛОМЕЙ І
АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ
ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИАРХ


За мен е голямо удоволствие да се обърна към Вас с настоящото писмо, което ще бъде връчено от многоуважавания мой събрат кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство по повод празника на св. апостол Андрей, брат на св. Петър и патрон на Вселенската патриаршия и да пожелая на Ваше светейшество, на членовете на Св. синод, на духовенството, на монасите и всички вярващи изобилие от небесни дарове и Божия благословия.


На този щастлив празничен ден, заедно с всички мои католически братя и сестри, се присъединявам към Вас в отдаването на благодарност към Бога за чудесата, които в  безграничната си милост е извършил чрез мисията и мъченичеството на св. Андрей. Като отдадоха живот си в жертва на Господа и на своите братя, апостолите доказаха истинността на Евангелието и го разпространиха до всички краища на познатия свят. Апостолският празник, честван на днешния ден в литургичния календар на Изтока и на Запада, е ярък призив към всички, които по Божия благодат и чрез дара на кръщението са приели вестта за спасението, да подновят верността си към  учението на апостолите и да бъдат неуморни проповедници на вярата в Христа, чрез своите думи и чрез свидетелството на своя живот.


Този призив е също толкова необходим днес, колкото е бил винаги и се отнася за всички християни. В свят, белязан от нарастваща взаимна зависимост и солидарност, ние сме призвани с подновено убеждение да разпространяваме Евангелската вест и да представим Възкръсналия Господ като отговора на най-дълбоките въпроси и духовни надежди на мъжете и жените на днешния ден.


Ако искаме да успеем в изпълнението на тази велика задача, необходимо е да продължим да напредваме по пътя към пълното общение, като покажем, че сме обединили своите усилия за общо свидетелстване на Евангелието пред хората на днешния ден. Затова бих искал да изразя искрената си благодарност на Ваше светейшество и на Вселенската патриаршия за щедрото гостоприемство, което оказахте през октомври миналата година на остров Родос на делегацията на Католическите епископски конференции на Европа, които заедно с представители на Православните църкви в Европа взеха участие във Втория католическо-православен форум на тема „Отношения между църква и държава: теологически и исторически перспективи”.


Ваше светейшество, с внимание следя Вашите изпълнени с мъдрост усилия за доброто на Православието и за насърчаването на християнските ценности по много международни въпроси. Като Ви уверявам, че ви поменавам в моите молитви на празника на св. апостол Андрей, се ползвам от възможността да уверя Вас и всички вярващи в своите най-добри пожелания за мир, добруване и изобилна духовна благословия.


С чувство на най-голямо уважение и духовна близост, разменям с Вас братска прегръдка в името на Нашия единствен Господ Исус Христос.

 

Ватикана, 30 ноември 2010 г.