Католическа Църква

ПРОВЪЗГЛАСЯВАНЕ ЗА РАБ БОЖИ НА СВЕЩЕНИКА ВЪЗКРЕСЕНЕЦ ОТЕЦ ПАВЕЛ СМОЛИКОВСКИ

Днес, 19 декември 2017 г, във Ватикана бяха обнародвани 12 декрета на Конгрегацията за светиите. С този акт бяха обявени за Божи раби (Божи служители), единадесет личности отличили се с героично живеене на християнските добродетели и беше признато мъченичеството на един свещеник и 15 негови спътници в смъртта убити заради вярата в Испания след победата на левите през 1936 г.


 

Сред Божиите раби са кардинал Стефан Вишински, примас на Полша (1901 г. -1981 г.) и свещеника Възкресенец отец Павел Смоликовски.

 

 

На 18 декември Светият отец папа Франциск прие на аудиенция кардинал Анджело Амато, префект на Конгрегацията за светиите. По време на изслушването Светият отец упълномощи Конгрегацията да издаде декретит относно героичните добродетели на Божия служител Павел Смоликовски, свещеник от Конгрегацията на Възкресението на нашия Господ Исус Христос.

 

 

Павел Смоликовски е роден на 4 февруари 1849 г. в Твер (Русия) и е починал в Краков (Полша) на 11 септември 1926 г.

 

Като свещеник прекарва много години в България в мисията на Отците Възкресенци в Малко Търново, приема източния обред и остава молитвено и дълбоко свързан с България до края на живота си.

  

Обявяването на отец Павел Смоликовски за Раб божи отваря пътя му за провъзгласяването му за блажен.

 

 

Поверяваме се на неговото молитвено застъпничество и по-особено мисията на отците Възкресенци в Католическата екзархия в България.

Прикачени файлове

meditations-in-union-with-christ.pdf - pdf - 585 Kb