Католическа Църква

ПРЕЗ ЯНУАРИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕН НОВИЯТ ПЕРСОНАЛЕН ОРДИНАРИАТ

През януари 2010 г. се очаква да бъде формиран новият персонален ординариат за анкликаните, изявили желанието си да бъдат приети в Католическата църква, съгласно предписанията на Апостолическата конституция Anglicanorum Coetibus.

На 19 ноември Епископска конференция на Англия и Уелс разпространи съобщение, в което се отбелязва, че „петте англикански епископи, наскоро изразили желанието си да встъпят в ординариата, вече са обявили решението си напуснат клира на Църквата на Англия, считано от 31 декември 2010 г. Те ще бъдат приети в пълно общение с Католическата църква в началото на януари 2011”.

В съобщението се казва също, че „същият месец се окачва да бъде издадено постановление за създаването на ординариата и да бъде оповестено името на ордниария. След това действащите англикански епископи, чиито молби за ръкоположение бъдат одобрени [от Конгрегацията за защита на вярата], ще бъдат ръкоположени в католически диаконат и свещенство и ще получат правото да служат в ординариата”.

В съобщението се обяснява, че ординарият и бившите англикански епископи ще имат възможността да „участват в подготовката и приемането на бившите англикански духовници и вярващи в пълно общение с Католическата църква по време на Страстната седмица”. Точната дата на техния прием и утвърждаване в Католическата църква ще бъде определена от ординария в сътрудничество с местните диоцезни епископи и най-вероятно това ще стане „или по време на Страстната седмица, по време на месата на Велики четвъртък, или по време на Великденските бдения”


Формиране на ординариата

„Периодът на организиране на ординариата и приемането на вярващите и техните пастири ще продължи до Петдесетница”, се казва в съобщението. „Дотогава духовните грижи за тези общини ще бъдат полагани от местното духовенство, съгласно постановленията на местния епископ и ординария.” Бившите англикански свещеници ще бъдат ръкоположени в католическото свещенство около Петдесетница, а „обучението в католическата теология и пастирска практика ще продължи известно време след ръкоположението”.

В изявлението на Епископската конференция се казва, че „давайки положителен отговор и оказвайки топъл прием на всички, които са изявили желание да встъпят в пълно църковно общение с Католическата църква в рамките на ординариата, епископите са уверени, че поелите по този път духовници и вярващи ще донесат духовните си съкровища и така ще спомогнат за обогатяването на духовния живот на Католическата църква на Англия и Уелс.”

Прелатите подчертават стремежа си „да направят всичко по силите си, за да осигурят тясно и плодотворно сътрудничество с ординариата както на диоцезно, така и на енорийско равнище”.

Те потвърждават и готовността си да продължат „диалога с другите християнски църкви и църковни общности по пътя към постигане на общение във вярата и пълното единство, за които се е молил Христос. Молитвата за християнско единство е молитва за възприемане на дара на пълното взаимно общение. Не трябва никога да преставаме да се молим и работим за постигането на тази цел”, са казва в заключение в изявлението.

Източник: www.zenith.org