Католическа Църква

НА СВЕТАТА МЕСА В КАРТАХЕНА ПАПА ФРАНЦИСК ПРИЗОВА КОЛУМБИЙЦИТЕ „ДА ПРЕДПРИЕМАТ ПЪРВАТА СТЪПКА“

В последната меса от апостолическата визита на папа Франциск в Колумбия, Светия Отец отново се помоли за мир като отбеляза, че първата стъпка е „да излезем и да срещнем другите с Христос, нашия Господ“. Това подчерта папата на литургията, която отслужи в пристанищната зона на Картахен де Индиас пред петстотин хиляди вярващи присъствали на богослужението.

 

Папата цитира модела на Свети Петър Кларвър, чието светилище посети по-рано същия ден: "Тук в светилището на Свети Петър Кларвър, където прогресът и прилагането на човешките права в Колумбия продължават да бъдат систематично изучавани и наблюдавани, Божието слово ни говори за прошка, корекция, общност и молитва". Папата продължи, описвайки онова, което е преживял по време на пътуването като акцентира най-вече на "многото свидетелства на онези, които са се обърнали към хората, които са ги наранили; на ужасните рани, които се виждаха в собствените им тела; и на непоправимите загуби, които все още носят сълзи.
„Но те вече са се обърнали, направили са първата стъпка по път, различен от този, по който вече са пътували.“

 

Папа Франциск подчерта личната роля на човека, необходима за промяна на колумбийското страдание, като отбеляза: „Можем да допринесем много за тази нова стъпка, която Колумбия иска да поеме“. И напомни, че  „Исус ни казва, че пътят на реинтеграция в общността започва с диалога между двама души.“

 

„Нищо не може да замести онзи лечебен сблъсък: никой колективен процес не оправдава предизвикателството да се срещнем с другия, да изясним проблема, да простим.“ продължи папата.
Светия Отец завърши с пряк призив за мир "Ако Колумбия иска стабилен и траен мир, тя спешно трябва да предприеме стъпка в тази посока, която е преди всичко за общото благо - за да насърчи равнопоставеността, справедливостта и уважението към човешката природа."

 

Източник: www.zenit.org