Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК В КОЛУМБИЯ: СРЕЩА С ПРЕЗИДЕНТА И С ЕПИСКОПИТЕ НА КОЛУМБИЯ И ЛАТИНСКА АМЕРИКА

От 6 до 11 септември 2017 г. папа Франциск е на посещение в Колумбия. Освен престой в столицата Богота, програмата му включва посещение в Картахена, Меделин и Вилавиченцо. След като пристигна в страната на 6 септември, по време на първия ден от официалното посещение на 7 септември, папа Франциск проведе среща с президента и гражданските власти на страната, посети Катедралата в Богата и се срещна с епископите на Колумбия и с Епископската конференция на Латинска Америка.


 

Обръщение към президента и гражданските власти на Колумбия
 

 

Колумбия е страна, „благословена в много отношения“ - с тези думи папа Франциск се обърна към президента на страната Хуан Мануел Сантос по време на срещата, проведена в президентския дворец в Богота. Папата продължи, като изказа своята „благодарност за всички усилия, предприети през последните десетилетия за слагане на край на въоръженото насилие и за търсене на път към помирението“.

 

Папа Франциск посочи, че задачата за постигане на мир предполага постигане на „култура на срещата“. Това изисква в центъра да бъде поставена личността на човека. А това означава в центъра на всяка политическа, социална и икономическа дейност да стои конкретната човешка личност. „Нека решителността да следваме този път ни избави от изкушението за търсене на отмъщение и удовлетворяване на краткосрочните партизански интереси“, посочи папата.
Цитирайки евангелските принципи, Светият отец акцентира върху необходимостта да се обърне внимание на хората, които са в най-голяма нужда. „Насърчавам ви да се обърнете към тези, които днес са изключени и отхвърлени от обществото, към онези, които нямат стойност в очите на мнозинството, които са изоставени, отхвърлени. Всеки има своята стойност в работата по създаване и формиране на обществото“.
 

 

„Омразата и отмъщението бяха твърде много ... От десетилетия е позната самотата на конфликта“. Папата също така поощри гражданските водачи на Колумбия: „Исках да дойда тук, за да ви кажа, че не сте сами, че има много хора, които ви придружават във вашия път, това посещение си поставя за цел да ви насърчи, да ви подкрепи в следването на пътя на помирението и мира“.
 

 

Среща с епископите на Колумбия: „Целта все още не е постигната“
 

 

„Убеден съм, че Колумбия притежава една забележителна черта: тя все още не е стигнала крайната си цел, не е постигнала напълно съдбата си, не открила изцяло съкровището, което притежава“, посочи папа Франциск на срещата с епископите на Колумбия, проведена същия ден. Той направи своето обръщение в седалището на Архиепископ Рубен Салазар Гомес след като посети Катедралата в Богота, където се обърна към десетките хиляди млади хора, събрани на площада.
Той припомни на епископите надслова на неговото посещение в Колумбия: „Направете първата стъпка“. 

 

„Знаете, че Бог е Господ на първата стъпка“, продължи папата, „Той винаги върви пред нас“.
Папата предизвика епископите да пазят тази първа стъпка в своето служение и в отношението си към хората, поверени на техните грижи. „Не забравяйте, че вие сте живото тайнство на божествената свобода, която не се страхува да напусне себе си от любов, не се плаши от лишения и няма нужда от друга сила, освен любовта“.
 

 

Той продължи по темата за моделиране на Евангелието: „Не се доверявайте на аршина на онези, които очакват от вас да бъдете обикновени служители и да се прекланяте пред диктатурата на настоящето“, се обърна Франциск към епископите. „Вместо това, не отклонявайте погледа си от вечността на Онзи, Който ви е избрал, бъдете постоянно готови да приемете Неговата крайно решение“.
Светият отец също така припомни на епископите тяхната важна и устойчива роля в изграждането на мира в Колумбия:
 

 

„Колумбия се нуждае от бдителност, която е присъща на вас като епископи, за да можете да поддържате смелостта и да насърчавате предприемането на първата стъпка към мира и помирението, към отхвърляне на методите на насилието и преодоляването на неравенствата, които са в корените на толкова много страдания“, каза той. „Тази бдителност е необходима, за отхвърляне на лесния, но необратим път на корупцията и за укрепването на търпението за изграждането на res publica, способна да се бори с бедността и неравенството“.

 

 

Обръщение към епископите на Латинска Америка: Папата каза „не“ на „постоянните изкушения“.
 

 

Отхвърлете „постоянните изкушения“, призова папата по време на срещата с Епископската конференция на Латинска Америка (CELAM), проведена в Богота на 7 септември 2017 г.
 

 

„Искам да спомена постоянните изкушения от превръщане на Евангелието идеология, църковен функционализъм и клерикализъм“, каза Светият oтец. „Залогът е спасението, което ни носи Христос“, което трябва да докосне сърцето на мъжете и жените със своята сила и с призива си към свобода, приканвайки ги към постоянно излизане от себе си и към самоусъвършенстване, към общение с Бога и със своите братя и сестри.“
 

 

Той продължи като предупреди епископите, че Евангелието „не може да бъде сведено до програма в служение на един модерен гностицизъм, в проект за социално усъвършенстване или в Църква, приемана като удобна бюрокрация“. Той допълни, че тя не може да бъде „организация, ръководена според модерните бизнес модели от една църковна каста“.
 

 

Папата продължи като припомни  на епископите „младото лице“ на Църквата в Латинска Америка:
 

 

„Често говорим за младите хора и често виждаме статистики, които сочат, че това е континент на бъдещето“, продължи той. „Някои се фокусират върху възможните недостатъци и липса на мотивация от страна на младите хора, други виждат в тях ценността им като потенциални консуматори. А трети биха искали да ги въвлекат в трафик и насилие.
 

 

„Не обръщайте внимание на тези карикатурни образи на младите хора. Погледнете ги в очите и открийте у тях смелостта на надеждата.“

 

 

Източник: www.zenit.org