Католическа Църква

ВЕЧНА ПАМЕТ НА О. СТЕФАН КАЛАПИШ

На 15 юли, след тежко боледуване, почина отец Стефан Калапиш, енорийски свещеник на енория „Св. Архангел Михаил“, село Трънчовица. На 17 юли в родното село на отец Стефан Калапиш, Бърдаски Геран, епископът на Никополската епархия, монс. Петко Христов, отслужи заупокойна литургия в присъствието на много на брой вярващи и свещеници от трите епархии в страната.

Отец Стефан Калапиш е роден на 26 декември 1962 г. в с. Бърдарски Геран във вярващо семейство на банатски българи. Основното си образование получава в родното си село, а средното образование в гр. Враца. Отец Стефан работи става студент в София по българска литература, история и френски език. По-късно работи като учител в СОУ „Неофит Рилски“ в гр. Кнежа. През това време активно се занимава с музика и фолклор, свири на акордеон в местното читалище. Отец Стефан посещава своята енория „Св.Йосиф“ в Бърдарски геран, ходи тайно на църква, а първото си причастие приема в 2 ч. през нощта.

По-късно, след промените в България, води катехизис на децата от местната емория. През 2001 г. заминава за Италия и учи във Висшата семинария в Рим. Там получава образование за мирски свещеник и добива стаж в пастирската дейност. В същото време учи в Папския латерански университет. През месец юни 2006 г. държи последен изпит и се дипломира като бакалавър по философия и богословие.

Ръкоположен е за свещеник на 5 май 2007 г. в Светилището на Блажения Евгений Босилков в Белене, в църква „Рождение на Блажена Дева Мария“. Ръкополагат го тримата български епископи: монс. Петко Христов, монс. Христо Пройков и монс. Георги Йовчев, заедно с тогавашния Апостолически Нунций в България Монс. Джузепе Леанца. На литургията присъстват и многобройни свещеници от трите епархии в България и неговите близки състуденти от семинарията в Рим: дяконите Добравко и Крешимир от Хърватска. Това е първото свещеническо ръкоположение след 55 години в Никополската епархия, което верните приемат с голяма радост и като знак от Бога за реализиране на пророчеството на Блажен Евгений, че следите от кръвта на Мъчениците са знак за прекрасното бъдеще на Църквата в България.

Вечен покой дай му, Господи и вечната светлина да го озари!