Католическа Църква

ОБОБЩЕНИЕ НА ВТОРИЯ ДЕН ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПА ФРАНЦИСК В ЕГИПЕТ

На 29 април 2017 г. папа Франциск завърши своята апостолическа визита в Египет. Вторият ден от посещението му започна с Меса, отслужена за католиците в страната, след това той имаше обяд с католическите епископи, а накрая се срещна с католически свещеници и монаси, пред които направи обръщение.


 

В своята проповед по време на месата, отслужена на Стадиона на войските от военновъздушната отбрана, той припомни, че евангелското четиво за третата неделя от Великден е посветено на пътуването до Емаус на двамата ученика, тръгнали от Йерусалим. Папата посочи, че евангелския разказ може да бъде обобщен в три думи: смърт, възкресение и живот.
 

 

Той също така припомни на всички присъстващи каква сила има „истинската вяра“ и че нищо не е невъзможно за Бог.
 

 

„Бог“, посочи папата, „се радва само на вяра, възвестявана от нашия живот, защото  единственият фанатизъм, който могат да имат вярващите, е този на милостта! Всеки друг фанатизъм не идва от Бога и не е Богоугоден.“
 

 

След Месата, папата обядва с епископите на Египет.
 

 

По време на своята молитвена среща със свещеници, монаси и семинаристи, проведена следобед, папа Франциск ги предупреди за опасността от седем изкушения.
 

 

1. Изкушението да се оставим да бъдем водени, вместо сами да водим.
 

 

2. Изкушението на постоянното оплакване.
 

 

3. Изкушението на сплетните и завистта.
 

 

4. Изкушението да се сравняваме с другите.
 

 

5. Изкушението да станем като фараоните, тоест да вкаменим сърцата си, да ги затворим за Бог и за нашите братя и сестри.
 

 

6. Изкушението на индивидуализма.
 

 

7. Изкушението да продължаваме да вървим без посока и крайна цел.
 

 

Устояването на тези изкушения, поясни папа Франциск, не е лесно, но е възможно, ако се уповаваме на Исус.
 

 

„Колкото повече сме вкоренени в Христос, толкова сме по-живи и плодоносни!“, каза той, като допълни, че качеството на посвещението зависи от качеството на духовния живот. „И вие може да бъдете солта и светлината и по този начин да станете носители на спасението за себе си и за другите, вярващи и невярващи, и особено за тези, които са бедни, нуждаещи се, изоставени и отхвърлени“, посочи той.
След кратка церемония по изпращането, папата отпътува от Египет в 17 часа местно време. По време на посещението си в Египет, папата беше придружаван от кардинал Пиетро Паролин, Държавен секретар на Ватикана; кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за Източните църкви и Курт Кох, президент на Папския съвет за единство, както и от Апостолическия нунций в Египет епископ Бруно Мусаро.
 

 

Египет има население от 90 милиона жители, мнозинството от които (около 85%), са мюсюлмани. Около 10% от населението се състои от православни коптски християни. Католиците, разделени между копти-католици и католици от други обреди  - коптски, латински, арменски, мелкитски, маронитски, сиро-католически - съставляват около 1% от населението. Техните епископи са обединени в Конференция на католическата йерархия, председателствана от Коптския католически патриарх на Александрия Ибрахим Исаак Сидрак.
 

 

Източник: www.zenit.org