Католическа Църква

ЗАКЛЮЧЕНИЕ ОТ ГОДИШНАТА СРЕЩА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗТОЧНОКАТОЛИЧЕСКИ ЕПИСКОПИ

София, 5-7 ноември 2010 г.
 

От 5 до 7 ноември 2010 г. в София се проведе годишната среща на европейските източно-католически епископи, която съвпадна с честванията на 150-та годишнината от  присъединяването на Българската източно-католическа църква с Рим. В срещата, организирана по покана на Апостолическия екзарх на София монсеньор Христо Пройков и със съдействието (за втори път) на Съвета на Епископските конференции в Европа, взеха участие кардиналите Петер Ердьо, Председател на Съвета на Епископските конференции в Европа, и Леонардо Сандри, Префект на Конгрегацията за Източните църкви, както и 35 епископи, представители на различни източно-католически църкви от различни части на Европа, от Русия до Кипър и от Словакия до Гърция. Представени бяха и няколко ватикански дикастери – Конгрегацията за Източните църкви и Папският съвет за пасторална дейност сред емигрантите и странстващите.  Важна част в ритъма на срещата заемаха литургичните служения, а програмата включваше посещения в София и Пловдив – символични места за християнската история на България. Бяха направени и поредица от изказвания по основната тема на срещата: „Критериите за църковност на Източните католическите църкви днес”. Резултатите от срещата показаха, че критерии за църковност на Източно-католическите църкви се основава на пълното им общение с Апостолическия престол на св. Петър.


150-та годишнина от присъединяването беше отбелязано в Апостолическата екзархия в София, където бяха изнесени два доклада за историята на Католическата църква от византийско-славянски обред. Тържеството беше проведено под председателството на Екзарха на София и в присъствието на кардинал Петер Ердьо, на Апостолическия нунций в България, както и на представители на Правителството и Президента на България.


Работната част от срещата започна на 5 ноември сутринта. Първоначалните приветствия бяха последвани от кратка заупокойна служба в памет на монс. Елевтерио Фортино, починал на 22 септември, който трябваше да открие срещата с изказване на тема „Критериите за църковност на Източно-католически църкви според документите на Втория Ватикански събор и други съвременни папски документи”. Въз основа на проекта, подготвен от самия монсеньор Фортино, и други негови предходни трудове, изявлението беше направено от архимандрит отец Мануел Нин, ректор на Папския гръцки колеж в Рим, който очерта еклесиологичните критерии на Източно-католическите църкви, като следваше мисленето на монс. Фортино, който дълги години бе заемал поста на заместник-секретар на Папския съвет за насърчаване на християнското единство. Изказването беше последвано от активна дискусия между присъстващите епископи. Второто изявление тази сутрин беше направено от монс. Антонио Мария Вельо, Председател на Папския съвет за пасторална дейност сред емигрантите и странстващите и беше на тема „Пастирски структурира за емигрантите от Източните църкви според инструкцията Erga migrantes caritas Christi”. В изказването си монс. Вельо подчерта действителното пастирското приветствие, което получават емигрантите от Източно-католическите църкви и очерта проблемите по откриването и създаването на пасторални структури, които да осигурят развитието и приемствеността в техния християнски живот когато те са част от диаспората. Следобед, в петък 5.11. епископите заедно с апостолическия екзарх Христо Пройков отслужиха Божествена литургия в църквата на отците успенци в Пловдив. По време на литургията бяха поменати мъчениците на Българската източно-католическа църква през комунистическия режим. Развълнуван, екзархът сподели спомените си от предишния юбилей – отбелязването на 100-годишнината на Църквата през 1960 г., когато Българската източно-католическа църква бе почти престанала да съществува. Той разказа как тогава юбилеят е бил отбелязан с литургия, на която е прислужвал като младо момче в олтара, която е била отслужена от епископа и само един свещеник, който все още не е бил хвърлен в затвора.


В събота на 6 ноември бяха направени други две изказвания – на монс. Кирил Васил, секретар на Конгрегацията за източните църкви, и на монс. Димитриос Салахас, Апостолически екзарх на Гърция. Монс. Васил говори за „Отношенията между Конгрегацията за Източните църкви и Източно-католическите църкви в Европа и тяхното бъдеще”. От своя страна монс. Салахас говори по темата „Източно-католическите църкви в светлината на официалния богословски диалог между Католическата църква и Православната църква като цяло”. И двете изказвания дадоха повод за оживена дискусия между участниците. Следобедът беше организирано посещение в Националния исторически музей, в който са изложени находки от античната и християнската история на България, където на участниците бяха представени редица артефакти от музея. След посещението в музея групата отпътува към манастира на сестрите Евхаристинки в София. В църквата, посветена на блажения папа Йоан ХХІІІ и построена върху земя, получена когато той е бил представител на папата в България, Апостолическият екзарх представи историята на Католическата църква от източен обред и се върна към най-важните моменти от времето на основаването на Църквата до нейното днешно възраждане. Божествената литургия след това беше отслужена в присъствието на множество вярващи, а в своята проповед кардинал Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви подчерта верността към Христос и към Св. престол в миналото и призова присъстващите да предадат на младите хора автентично свидетелство за вярата.


Преди заключителния благослов, Апостолическият нунций монс. Болонек прочете послание, изпратено от държавния секретар Тарчизио Бертоне от името на Светия отец до кардинал Леонардо Сандри, Префект на Конгрегацията за Източните църкви, по повод 150-та годишнина на Източно-католическата църква в България. Службата завърши с концерт на хора за православна музика „Кукузел”.


След последната сесия на срещата, проведена на 7 ноември сутринта, беше отслужена Божествена литургия в катедралната църква на Апостолическата екзархия в София. Следващата среща на източните католически епископи ще се проведе в румънския град Орадеа и ще бъде посветена на темата: „Ще бъдете мои свидетели: Евангелизацията в европейските източно-католически църкви”.


Съобщение за пресата, изготвено от Съвета на Епископските конференции в Европа, Сенкт Гален, понеделник, 8 ноември 2010 г.