Католическа Църква

ПРОПОВЕД НА ПАПА ФРАНЦИСК: ОБРЪЩАНЕ, А НЕ ДВОЙСТВЕН ЖИВОТ

В проповед по време на утринната меса на 23 февруари 2017 г. в Санта Марта, папа Франциск изложи размислите си за унищожителната сила на скандала и посъветва вярващите обръщането да не остава в списъка на делата, които могат да бъдат отлагани.

 

Вдъхновен от евангелското четиво, той призова: „Отсечи ръката си“, „Извади окото си“, но „не скандализирай най-малките“, имайки предвид праведните, които се уповават на Бог, който просто вярват в Господ.

„Какво е скандалът?“ – попита папата и си отговори, че това е човек да говори едно, а да върши друго.
„Ето какъв е двойнственият живот, изцяло двойнствен живот: „Аз съм много верен католик, винаги ходя на меса, част съм от тази или онази асоциация; но животът ми не е християнски, не плащам на моите работници справедливата заплата, експлоатирам хората, върша мръсни дела в бизнеса си, пера пари…“ Това е двойнствен живот. А толкова много християни живеят по този начин и така скандализират останалите.“

 

Колко пъти
„Колко пъти сме чували - всички ние, в квартала или на друго място – „ако католиците са такива, по-добре човек да бъде атеист“. Това е скандалът. В това се състои скандалът. Тези хора рушат, унищожават“.
„Това, изказа съжалението си Франциск, се случва всеки ден, вижда се постоянно по телевизията и вестниците”.
„Във вестниците има толкова много скандали, има и голяма публичност за скандалите. А скандалите вървят ръка за ръка с разрушението“. 

 

Пример
След това Франциск даде пример с компания, която била на ръба на фалита. Въпреки че работниците искали да избегнат една справедлива стачка, компанията не вървяла на добре, и те поискали да говорят с ръководството.
Хората, посочи папата, не са имали пари да задоволят всекидневните си нужди, защото не били получавали своите заплати. Но ръководителят на компанията, католик, посочи папа Франциск, си бил взел ваканция през зимата на плажовете в Близкия изток, а хората знаели това.
„Това е истински скандал“, посочи Франциск.
„В Евангелието Исус говори за тези, които създават скандали, без да използва думата „скандал“, но тя се подразбира: Ще отидете пред вратата на небето и ще похлопате на вратата:
„Ето ме, Господи!“ „Не помниш ли? Ходих на Църква, бях близо до Теб, член съм на тази или онази асоциация, сторих това … Не помниш ли жертвите, които направих?“
„Да, помня. Жертвите, които направи. Всичките мръсни. Всички откраднати от бедните, не те познавам“.
Такъв, каза папата, ще бъде отговорът на Исус на тези скандални хора, които водят двойнствен живот.

 

 

Двойнствен живот
„Двойнственият живот се явява, когато се следват страстите на сърцето, тежките грехове, раните от първородния грях“, той се състои в това да се крият страстите, но да се следват, обясни папата. Първото четене ни показа, че те никога не се засищат, никога не постигат достатъчно, никога не казват: „Стига ми толкова“. И тук папа Франциск призова да не се отлага обръщането.
След това папа Франциск насърчи всички вярващи да помислят дали у нас няма нещо от този двойнствен живот, дали, въпреки че изглеждаме праведни вярващи и добри католици, под повърхността не правим нещо друго.
„Е, разбира се, накрая Господ ще прости всичко, ще продължа да си правя каквото знам“. Дали не си казваме: „Да, това не върви на добре, ще се обърна, но не и днес, по-добре утре“. Нека помислим за това. И нека се възползваме от Словото Божие“.
В заключение папа Франциск отново напомни на присъстващите, че скандалът е унищожителен.

 

 

Източник: www.zenit.org