Католическа Църква

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 150-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА ОТ ИЗТОЧЕН ОБРЕД В БЪЛГАРИЯ

Навършват се 150 години от създаването на Католическата църква от източен обред в България.
Двама кардинали и епископи представители на 13 Католически църкви от източен обред ще се съберат в София по повод честванията на юбилея. Специално за празника в страната ще пристигнат Кардинал Леонардо Сандри, префект на конгрегацията за източните църкви на Ватикана и кардинал Петер Ердьо, председател на съвета на католическите църкви в Европа и архиепископ на Будапеща.
Програмата на тържествата 4-7 ноември 2010 включва:
- Научен симпозиум на тема „Историята на Католическата църква от източен обред в България”
- Тържествени литургии в София и Пловдив
- Беседа на Н. Впр. Епископ Христо Пройков
*за повече информация моля вижте приложената програма
В годините на борба за църковна независимост, през декември 1860 г., папа Пий IX приема Декларацията на група български възрожденци и духовници за присъединяване към Католическата църква. За архиепископ на присъединените българи е ръкоположен монахът Йосиф Соколски /игумен и основател на Соколския манастир/. Османската империя веднага дава официален статут на новата общност. Много скоро са отворени български училища в Одрин, Малко Търново, Скопие; богослуженията на общността се извършват на български език.
В момента Католическата църква от източен обред в България включва 22 енории в цялата страна обслужвани от 18 свещеника. В нея работят монашеските общества на отците Възкресенци, Кармилити, Салезиани, Успенци и монахините – Евхаристинки, Кармилитки, Облатки. Църковната общност поддържа Център за самотни майки, Център за хора в неравностойно положение, Медицински център, Подвижен кабинет за работа с хора зависими от психоактивни вещества, Социални кухни и т.н.
От 1995 г. управляващ Католическата църква от източен обред е епископ Христо Пройков – Апостолически екзарх.

За контакти и повече информация:
0888729971 – Богдан Паташев / 0887770408 – Мария Манолова
www.kae-bg.org


ПРОГРАМА НА ЧЕСТВАНИЯТА НА 150-ТА ГОДИШНИНА НА КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА ОТ ИЗТОЧЕН ОБРЕД В БЪЛГАРИЯ (4-7 НОЕМВРИ 2010 Г.)


Четвъртък, 4 ноември  
16.00 ч. Научен симпозиум на тема „Историята на Католическата църква от източен обред в България” с участието на „Фондация Конрад Аденауер” София.
15.30 ч. регистрация и кафе;
Въведение – Апостолически екзарх Христо Пройков; лектори  и изказвания: мин. проф. д-р Божидар Димитров, проф. Иван Еленков (СУ „Св. Климент Охридски”), проф. Войчех Южек (Познански университет), проф. Елмар Бодфелд (журналист - Германия), д-р Андреас фон Белов (директор на Фондация К.Аденауер София);
осигурен е конферентен превод
Място: Апостолическа екзархия – зала ІІІ ет.
ул. „Люлин планина” 5 – София.

Петък, 5 ноември
17.00 ч.  ТЪРЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ В ХРАМ „ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ”
Място:  ул. „Кръстьо Пастухов” 22 – Пловдив.

Събота, 6 ноември
17.00 ч.  Беседа на Н.Bпр. Епископ Христо Пройков, Апостолически екзарх на тема: „История на Католическата църква с източно-славянско богослужение в България и нейния живот днес”.
18.00  ТЪРЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ В ХРАМ „БЛАЖЕН ЙОАН ХХIII”,
20.00  КОНЦЕРТ НА ХОР „КУКУЗЕЛ”
Място:  ул. „Монтевидео” 15 – София.

Неделя, 7 ноември
10.00  ТЪРЖЕСТВЕНА НЕДЕЛНА ЛИТУРГИЯ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”
Място: ул. „Люлин планина” 7 – София.


Какво е Католическа църква от Източен обред?
Католическата църква е сбор от много Църкви с различни литургични обреди и традиции, които изповядват една обща вяра като спазват църковно общение с Римската църква. Литургичният обред включва различни литургични практики и форми, различен административен и църковен ред и традиции. Освен древния латински обред, следван от Римската църква, съществуват напр. византийски обред, маронитски, коптски, маланкарски, малабарски, етиопски, африкански и пр. В момента в Католическата църква съществуват 24 църкви с различни обреди, от които 15 следват византийската традиция. Католическата църква от източен обред в България следва византийската литургична традиция и е в църковно общение и административно свързана със Светия престол.

 

Гости на честванията
Кард. Леонардо Сарди (Leonardo Sandri), префект на Конгрегацията за Източните църкви в Рим; кард. Петер Ердьо (Peter Erdő), архиепископ на Ещрагон и Будапеща и Председател на Съвета на Епископските конференции на Католическата църква в Европа.
Около 40-50 владици  ще присъстват в София за 150 годишния юбилей. Те са официални представители на Източни католически църкви от Албания, Белорусия, Гърция, Италия, Кипър, Македония, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватия, Черна гора.
Свещениците и монасите гости на юбилея идват от католически църкви на цяла Европа.
На богослуженията в София,  на 6 и 7 ноември,  ще присъстват миряни и свещениците от всички енории в страната.