Католическа Църква

ЦЪРКВАТА ИЗЯСНЯВА СВОЕТО УЧЕНИЕ ЗА КРЕМАЦИЯТА

На 26 октомври 2016 г. в пресцентъра на Светия престол беше представена Инструкция на Конгрегацията за доктрината на вярата относно погребението на мъртвите и съхранението на урните с пепелта в случай на кремация, озаглавен Ad resurgendum cum Christo. Документът беше представен от кардинал Герхард Мюлер, префект на Конгрегацията за доктрината на вярата; консултантът отец Анхел Родригес Луно и  отец Серж Томас Бонино, секретар на Международната богословска комисия.
 

 

Кардинал Мюлер посочи, че като се има предвид все по-широкото разпространение на кремацията, тя ще бъде смятана за обичайна практика. Това разпространение, допълни той, е придружено и от още едно явление: „съхраняването на пепелта в домашна среда, съхранението им в отделни възпоменателни места или разпръсването им в природата“.
 

 

Това е причината, този документ да е посветен конкретно на съхранението на пепелта, без да се забравя, че „Църквата настойчиво препоръчва спазването на благочестивия обичай за погребване на телата на покойниците“, въпреки че „кремацията не е забранена, освен ако не е избрана по причини, които противоречат на християнската доктрина“.  
В действителност до момента не е съществувал канонически норматив за съхранението на пепелта, поради което някои епископски конференции са поискали от Конгрегацията за доктрината на вярата да изработи основни насоки как и къде е допустимо да се съхраняват погребалните урни, обясни кардинал Мюлер.
 

 

Той отново подчерта: „Църквата продължава настойчиво да препоръчва телата на покойниците да бъдат погребвани в гробища или други осветени места“. Още повече, че погребението „е най-подходящия начин, по който да бъде изразена вярата и надеждата във възкресението на телата“.
Той призна, че е възможно да има легитимни причини, които да доведат до избора на кремация, но пепелта трябва да бъде съхранявана в осветени места, а именно в гробища или други осветени места, задължително е да се избягват пантеистични или натуралистични двусмислици, поради което разпръскването на пепелта във въздуха, по земята, във водата или по друг начин или превръщането на тази пепел в индивидуални възпоменателни места не е разрешено.
 

 

В отговор на въпрос кардинал Мюлер посочи, че това противоречи на християнската традиция. „Не искаме вярата да бъде приватизирана, а паметта да стане нещо индивидуално, тя е нещо, което е част от Църквата и от семейството на Бог. Затова документът потвърждава, че е по-добре да се намери общо място за нашите мъртви, така че паметта за покойника да може да се пази не само от този, който съхранява пепелта, но и другите, които искат да се молят за покойника.“
 

 

С тази нова Инструкция, посочи кардиналът, искаме да допринесем за това „християнските верни да имат съзнание за тяхното достойнство в отвъдното“. Той завърши със заключението, че е необходимо да се „вести за смисъла на смъртта в светлината на вярата във Възкръсналия Христос“.
 

 

В отговор на уточняващ въпрос отец Бонино посочи, че процесът на кремация не е естествен като погребението, тъй като в него е намесена технологията. „Това е процес, в който човекът се опитва да установи контрол над живота и смъртта. В него има нещо жестоко, тъй като разрушава тялото веднага, което не позволява на близките да успеят с времето да приемат смъртта, какъвто е случаят при погребението на телата“. Отец Бонино също така посочи, че намерението на новопубликуваната 

 

Инструкция е да „повтори доктриналните и пастирски причини за предпочитане на погребението на телата“, което Църквата настойчиво препоръчва.
 

 

Отец Родригес Луно допълни, че документът отразява грижата на Църквата за телата на покойниците, които „са вдъхновение за уважение и милосърдие и които по подходящ начин изразяват християнското разбиране за смъртта и надеждата във възкресението на телата.“
 

 

 

Източник: www.zenit.org