Католическа Църква

ПОСЛАНИЕ НА ПАПАТА за края СИНОДА ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК И ДЕНЯ НА МИСИИТЕ

 

Днес посланието придружаващо молитвата "Ангел Господен", която папата моли заедно с присъстващите на плошад Свети Петър в Рим всяка неделя от 12.00,  призовава християните католици да се молят за мисионерите по света (във връзка със Световния ден на Мисиите), както и за по-особено молитвено общение с християните в Близкия-изток.

 

Специалния поглед в днешното послание на папата към християнските общности на Близкия изток се дължи на обстоятелството, че през изминалите дни в Рим имаше специален събор на Синода на католическите епископи за обсъждане на болезнените теми от живота на християнските общности по тези земи. Участниците в специалния събор изготвиха официални документи с въпроси, които ще останат на разположение на канцелариите на Светия престол и по желание на папата ще бъдат публикувани в специален документ за общо ползване от цялата Църква.

(Можете да намерите информация за хода на Събора и в другите Католически сайтове на български език:

Радио Ватикана: http://www.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=433404

и

Католически новини: http://www.catholic-news.bg/?p=8431 )

 

 

Тук ви редлагаме посланието на папа Бенедикт ХVІ, отправено днес с молитвата "Ангел Господен":

 

 

"Скъпи братя и сестри,

 

С тържествената литургия тази сутрин в базиликата на Ватикана завърши Специалния събор за Близкия изток на Синода на епископите на тема: "Католическата църква в Близкия изток: общение и свидетелство". Тази неделя също отбелязваме Световната неделя на Мисиите, която има за мото: "Изграждането на църковно общение е ключът към мисията". Поразително е сходството между темите на тези две църковни събития.

 

И двете теми ни зоват да погледнем към Църквата като тайнство на общението, което по своята природа е предназначено за всеки човек, за всички хора. Божият слуга папа Павел VI казваше: "Църквата съществува, за да евангелизира, което означава да проповядва и да поучава, да бъде проводник на  дара на благодатта, да помирява грешниците с Бога, да продължава жертвоприношението на Христос в светата литургия, която е спомена за Неговата смърт и Неговото славно Възкресение"(Апост. приз.: Evangelii nuntiandi, 8-ми декември, 1975 г, 14: AAS 68 [1976], с. 13).

 

По тази причина, следващото Редовно общо събрание на Синода на епископите през 2012 г., ще бъде посветено на темата "Новата евангелизация за предаване на християнската вяра". По всяко време, на всяко място - дори и днес в Близкия изток - църквата е налице и работи, за да приеме всеки човек и му предложи в лицето на Христос пълнотата на живота.

 

Италианско-германският богослов  Романо Guardini беше написал:"Реалността "Църква" включва пълнотата да бъдеш християнин, която еволюира в историята, доколкото обхваща пълнотата да бъдеш човек в общение с Бога" (Литургично обучение, Бреша 2008 г., 106-107).

 

Скъпи приятели, на днешната литургия четем в посланието на св. Павел за наградата, която Господ ще даде, "на всички, които са възлюбили Неговото явяване" (2 Тимотей 4:8). Не става дума за бездейно или самотно изчакване, напротив! Апостолът живееше в общение с Възкръсналия Христос "да се утвърди благовестието и да чуят всички езичници" (2 Тимотей 4:17).

 

Задачата на мисионера не е да направи революция в света, а да го преобрази, със силата на Исус Христос, който "ни зове заедно да пристъпим към олтара на Словото Му и Евхаристията Му, за да се насладим на дара на присъствието Му, да се поучим от Словото му и да живеем повече и по-съзнателно сплотени край Него - Учител и Господ" (Послание за 84-ия Световен ден на мисиите).

 

Нека и днешните християни - както е писано в писмото на А.Diognetо - "да показват колко прекрасен и невероятен ... е животът им в общение. Те прекарват земното си съществуване, но са граждани на Небето. Те се подчиняват на установените закони, но с начина си на живот надминават закона ... Осъдени на смърт, св възползват от живота. Дори като вършат добро са преследвани и... растат в брой всеки ден". (V, 4.9.12.16, VI, 9 [SC 33] Париж 1951 г., 62-66).

 

На Дева Мария, която от разпнатия Исус е получила новата мисия да бъде майка на всички онези, които вярват в Него и Го следват, да й поверим християнските общности в Близкия Изток и всички мисионери на Евангелието".