Католическа Църква

ВСИЧКИ ГУБЯТ ОТ ВОЙНАТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Призив за мир на папа Франциск, отправен на заключителната церемония на Световния ден за молитва за мир, Асизи, 20 септември 2016 г.  
 

Днес сме се събрали в града на свети Франциск поклонници от всички религии. Началото на това събитие беше поставено преди тридесет години, когато през 1986 г. за пръв път тук се събраха представители на различни религии по покана на папа Йоан Павел II. Това беше първото тържествено събрание, на което се сбраха хора, които искаха да утвърдят неделимата връзка между великото благо на мира и същинското религиозно чувство. Това историческо събитие постави началото на дълго поклонническо пътуване, което се докосна до много градове по света и увлече много вярващи към диалога и молитвата за мир. Без да отричат различията между хората, тези събития дават живот на истински междурелигиозни приятелства и допринасят за разрешаването на немалко конфликти. Това е духът, който ни вдъхновява: да се срещнем в диалога, да се противопоставим на всички форми на насилие и злоупотреба с религията, които се опитват да оправдаят войната и тероризма. Но въпреки това в годините след началото на това събитие много хора изстрадаха болезнените рани на войната. Хората не винаги разбират, че войната уврежда света, оставяйки след себе си наследство на мъка и омраза. 

 

Всички са губещи от войната, включително и победителите.
 

 

Молим се на Бог за да донесе мир на света. Признаваме необходимостта да се молим постоянно за мир, защото молитвата защитава света и го осветява. Божието име е мир. Този, който призовава Божието име, за да оправдае тероризма, насилието и войната, не следва Божия замисъл. Войната в името на религията се превръща във война срещу самата религия. Затова нека решително повторим, че насилието и тероризмът противоречат на истинския религиозен дух.
 

 

Чухме гласа на бедните, на децата и на младите поколения, на жените и на толкова много братя и сестри, пострадали от войната. Нека заедно с тях кажем убедено: Не на войната! Нека измъченият глас на невинните не остане нечут. Нека призовем лидерите на народите да изкоренят причините за войните: ламтежът за власт и пари, алчността на търговците на оръжие, личните интереси и желанието за мъст за минали прегрешения. Имаме нужда от по-голяма отдаденост, за да заличим основните причини за конфликтите: бедността, несправедливостта и неравенството, експлоатацията и презрение към човешкия живот.
 

 

Нека най-накрая дойде нова епоха, в която глобализираният свят се превърне в семейство на народите. Нека понесем своята отговорност за изграждането на същински мир, да бъдем внимателни към хората и народите, способни да предотвратяват конфликти чрез сътрудничество, което надделява над омразата и преодолява бариерите в срещата и диалога. Когато същински се посветим на диалога не губим нищо. Когато се обърнем към Бог с молитва нищо не е невъзможно. Всеки може да бъде творец на мира. С Божията помощ, това събрание в Асизи ни приканва да обновим своята решителност и посвещение, за да бъдем такива носители на мира, заедно с всички хора с добра воля.

 

 

Източник: www.zenit.org