Католическа Църква

ПАПАТА СЪЗДАВА ДИКАСТЕРИЯ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ЦЯЛОСТНОТО ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ

Папа Франциск създаде нова дикастерия за насърчаване на цялостното човешко развитие, която ще бъде оглавена от Кардинал Питър Туксон, в момента президент на Папския съвет за справедливост и мир.  
 
Новата дикастерия е създадена въз основа на Motu Proprio, което беше публикувано във вестник „Осерваторе Романо“ на 1 септември 2016 г.
 
 
Дикастерията, която ще започне да работи от 1 януари 2017 г. ще бъде компетентна да работи основно „по въпроси, свързани с мигрантите, нуждаещите се, болните, изключените и маргинализираните, лишените от свобода и безработните, както и сред жертвите на военните конфликти, природни бедствия, и всички форми на робство и мъчение“.
 
 
Считано от същата дата ще престанат да съществуват и ще станат част от новата структура четири дикастерии – Папският съвет за справедливост и мир, Папският съвет Cor Unum, Папският съвет за пастирска грижа за мигрантите и лишените от свобода и Папският съвет за здравните работници.
 
 
В същото Motu Proprio папата подчертава, че „Църквата е призвана да насърчава цялостното развитие на човешката личност в светлината Евангелието“, в съответствие с което Наследникът на Св. Петър следва „постоянно да адаптира институциите, които подпомагат неговата дейност в тази област.“
 
 
Една от секциите в новата дикастерия ще бъде посветена на грижата за бежанците и мигрантите, в съответствие с убеждението на папа Франциск, че в днешния свят интегралното човешко развитие не може да бъде насърчено без да бъде обърнато специално внимание към феномена на миграцията. Затова тази секция ще бъде под пряката юрисдикция на папата.
 
 
Източник: www.zenit.org