Католическа Църква

ПАПА ФРАЦИСК ПОСЕТИ БИВШИЯТ КОНЦЕНТРАЦИОНЕН ЛАГЕР АУШВИЦ-БИРКЕНАУ

На 29 юли 2016 г. папа Франциск посети Аушвиц-Биркенау, нацисткия концентрационен лагер, където повече от 1.1 милион души, мнозинството от които евреи, намират смъртта си по време на Втората световна война.

Радио Ватикана предава, че посещението на папа Франциск в мемориала и музея в Аушвиц-Биркенау, част от неговото апостолическо пътуване в Полша, е преминало много емоционално. Миналата седмица радиото оповести решението на папата да не държи слово на това място и посочи желанието на папата да посети мястото сам, в молитва.

„Бих искал да посетя това място на ужаса без речи, без множества от хора – няколко души са достатъчни”, обясни папата. „Сам, влизам, моля се. И се моля на Бог да ми дари благодатта да мога да заплача”.

Папата настояваше неговата визита в бившия нацистки концентрационен лагер да премине в тишина и молитва.

Всъщност тишината е била частична. Според Радио Ватикана докато папата преминал сам и тържествено под вратата с надпис „Arbeit macht frei”, се е чувала само работата камерите и фотоапаратите.

Годишнина от смъртта на Максимилиан Колбе

След това папата е бил закаран с електромобил до известният 11–и блок, наричан също блока на смъртта, където францисканският свещеник Максимилиан Колбе намира смъртта си преди 75 години след като предлага живота си за спасението на напълно непознат човек. Радиото съобщава за пълната тишина, пазена докато папата застанал в молитва със затворени очи на това място на човешкото страдание.

По време на посещението си в Аушвиц, папа Франциск се срещна и с оцелели от нацистките лагери, днес възрастни мъже и жени. Светият отец поздрави всеки един от тях, като ги целуна и от двете страни и ги хвана за ръцете. Франциск, носейки свещ, след това запали фенера, донесен от него. След това папата посети килията на Максимилиан Колбе. На 29 юли се навършват 75 години от осъждането на францисканския свещеник.

Папата посети и лагера Аушвиц ІІ Биркенау, построен през 1941 г., в който много евреи намират смъртта си.

В края на посещението равин изпя псалм 130, а папа Франциск постави донесенато  от него кандило в основата на паметника, изграден в памет на хората, които никога не са се завърнали у дома.

Източник: www.zenit.org