Католическа Църква

БЕНЕДИКТ ХVІ КАНОНИЗИРА ШЕСТИМА НОВИ СВЕТЦИ

Ватикана, 17 октомври. 

 

В неделя папа Бенедикт отслужи меса за канонизацията на шестимата най-нови светци на Католическата църква, наречена от него „празник на светостта”. Като се позова на четенето от Евангелието той обяви, че изпълненият с молитва живот на тези светци представлява „блестящ пример” и доказателство, че вярата продължава да бъде откривана на земята.
 

 

Според Ватикана в месата на площад „Св. Петър”, на която беше призната светостта и добродетелта на шестимата католици, са присъствали около 50 000 души. В ритуала за канонизация Св. отец обяви за светци полският свещеник Станислав Солтис, канадецът Андре Бесе, испанката Кандида Мария де Хесус Сипитрия-и-Бариола, австралийката Мария на Кръста (Мери МакКилъп), и италианските монахини Джулия Салдзано и Камила Батиста де Варано.
 

 

В проповедта след месата папата определи събитието като нов „празник на светостта”. В този контекст той се позова на неделното четене от Евангелието и отбеляза, че неговият „основен смисъл” се състои в „необходимостта от постоянна и неспирна молитва”.
 

 

Папа Бенедикт отбеляза, че макар вярващите понякога да приемат молитвата за изнурителна и безрезултатна и да са изкушени да се възползват от човешки средства за постигането на целите си, важността на молитвата е подчертана от Господ, както е посочено в притчата от Евангелието. В четенето от Евангелието на св. Лука, Исус разказва историята за вдовицата, която трябва да се обърне към несправедливия съдия, за да получи правосъдие. Въпреки неговото презрения към нея тя успява да го убеди, благодарение на своята упоритост. И накрая Господ пита: „Та Бог ли няма да защити избраниците Си, които викат към Него денем и нощем, макар и да забавя да ги защити?” (Лука, 18:1-8)
 

 

Папата отбеляза: „Бог е персонализираното великодушие, Той е милостив, и затова винаги е готов да изслушва молитвите. По тази причина и ние не трябва да се отчайваме, а винаги да упорстваме в молитвите”. Той добави, че заключителният въпрос от четенето от Евангелието, в който е зададен въпросът дали, когато Исус дойде на земята, ще открие вяра, представлява вдъхновение за израстване във вярата, която е „задължителната основа за пълноценен молитвен живот”.
 

 

Папата отбеляза, че шестимата нови светци, на които се отдава почит, трябва да бъдат вдъхновение за такъв живот. Припомняйки примера на всеки един от шестимата светци, той обърна внимание на живота на сестра Кандида Мария де Хесус като отговор на този заключителен въпрос от Евангелието. Днес, обясни той, човек може да е „спокоен и убеден” от примера на личности като нея, че вярата продължава да съществува на земята. Известна със своята отдаденост на молитвата, през 1871 г. св. Кандида основа Конгрегацията на дъщерите на Исус в Саламанка, поставила си за цел образованието на децата и оказване на помощ на жените. Орденът продължава да е активен и днес в Латинска Америка, Азия, Африка и Европа.
 

 

Папа Бенедикт благодари на Бог за дара на светостта, „който грее в Църквата и който днес може да бъде видян в лицата на тези наши братя и сестри”. Припомняйки поканата на Исус към всички да го следват, ако искат да постигнат вечен живот, папата се обърна към вярващите „да се поучат от тези блестящи примери…, да следват тяхното учение, за да може нашето съществуване да бъде химн, възхваляващ Бог”.
 

 

„Нека Дева Мария, с подкрепата на шестимата нови светии, на които днес отдаваме чест, да придобият за нас тази благодат”, се помоли той.
 

 

Преди края на месата, папата отново се позова на Дева Мария, „поставена от Бог в центъра на великото събрание на светците”.
 

 

Той добави, че „на нея ние поверяваме цялата Църква, така че озарени от техния пример и подкрепени от тяхното посредничество, тя ще може още по-уверено да върви към своя Небесен дом”.

 

 

Източник: Catholic New Agency

 

За повече данни за канонизираните светци виж: http://www.catholic-news.bg/?p=8347