Католическа Църква

НА ПЪТ ЗА ПОЛША, ПАПА ФРАНЦИСК КОМЕНТИРА УБИЙСТВОТО НА ФРЕНСКИЯ СВЕЩЕНИК

НА ПЪТ ЗА ПОЛША, ПАПА ФРАНЦИСК КОМЕНТИРА УБИЙСТВОТО НА ФРЕНСКИЯ СВЕЩЕНИК

По време на полета за Полша, където ще вземе участие в предстоящия Световен ден на младежта, папа Франциск отбеляза, че „светът е във война, но тя не е религиозна, а за власт“.

Според Радио Ватикана, по време на полета от Рим до Краков, папата е дал кратка пресконференция, в която е коментирал ужасяващата атака над църквата Сен Етиен дю Рувре в Нормандия, в резултат на която загина свещеникът Жак Амел.

„Има една дума, която бих искал да поясня“, каза той. „Когато говоря за „война“, аз имам предвид реална война, а не „война между религиите“.

„Това е война за [икономически] интереси, пари, природни ресурси и господство над народите“.

„Всички религии желаят мир“, заяви папата, но допълни със страдание: „Но други хора искат война“.

В началото на своите отговори, Светият отец отбеляза, че мнозина днес повтарят думата „несигурност“, но истинската дума, която трябва да бъде използвана е „война“.

„Светът е във война, война, водена на части. Войната през 1914 г. беше водена с едни средства, тази от 1939-45 г. с други, а сега методите са различни“.

„Тя не е органично структурирана, но е организирана, тя е война. Този свещеник-светец, убит точно в мига, в който е въздигал молитва за мир. Той е една жертва, но колко много християни, невинни хора, колко много деца… Нека помислим за Нигерия, например. Но ние казваме, е, това е Африка! Това е война“.

„Не се страхуваме да казваме истината“, допълни той. „Светът е във война, защото е загубил погледа за мира“.

Светият отец също така се спря на предстоящия Световен ден на младежта, който ще се проведе в полския град Краков, а при пристигането си си отслужи меса, заедно с архиепископа на града Кардинал Дживич.

„Младите хора“, каза Франциск, „винаги ни казват да не губим надежда. Надяваме се, че и днес младите хора имат какво да ни кажат, за да ни вдъхнат надежда.“

Светият отец също така благодари на всички, изказали своите съболезнования за смъртта на френския свещеник, особено на френския президент Франсоа Оланд, който се обърнал към аржентинския папа „като брат“.

Източник: www.zenit.org