Католическа Църква

„КАКВО МОГА ДА СТОРЯ, ЗА ДА ПОМОГНА?“, ПОПИТА ПАПАТА В ИЗНЕНАДВАЩ ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР С ВЛАСТИТЕ В НИЦА

На 19 юли 2016 г. Радио Ватикана съобщи, че папа Франциск е провел изненадващ телефонен разговор с властите в Ница, които е попитал с какво може да бъде полезен и е изразил надежда в близко време да има възможност да се срещне с близките на жертвите от атентата.

 

 

Радиото съобщава, че в неделя вечерта папа Франциск се е обадил на Паоло Сели, председател на Националната асоциация на италианците, живеещи във Франция, и на кмета на Ница Кристиан Естрози.

 

По време на честванията на Националния празник на Франция в четвъртък вечерта, терорист от френско-тунизийски произход извърши атентат, като се вряза с камион в множеството, което наблюдаваше тържествата. Жертви на нападението станаха 84 души, а десетки бяха ранени, поне 15 от които остават в критично състояние.

 

По време на молитвата „Ангел Господен“ в неделя, папа Франциск осъди ужасяващото нападение и се обърна към хилядите на площад „Св. Петър“ с думите: „Изказвам своята близост до всяко семейство и до цялата френска нация, потънали в траур“.

 

Пред Радио Ватикана Паоло Сели е посочил, че в неделя около 19 часа папата му се е обадил по телефона, като в началото се е извинил, че „не говори добре френски“. Сели е предал думите на папата, че желанието му е „колкото се може по-скоро“ да се срещне  със семействата на жертвите. Но е пояснил, че все още няма определена дата за това.

 

„Първото, което ми каза, беше: „Какво мога да сторя за вас?“, обяснява Сели, а след това е помогнал на папата да се свърже с кмета Естрози.

 

Пред Радио Ватикана кметът Естрози е посочил, че жестът на папата му е върнала енергията, от която се е нуждаел в тази ситуация. Телефонното обаждане на папата, е добавил той, е била голяма утеха за хилядите хора, които подкрепят семействата на загиналите.

 

„Гледката на всички цветя, писма, играчки, поставени на Променадата в памет на загиналите е образ, които никога няма да бъде забравен, но утешителните думи на папата облекчават болката от този ужасен спомен и носят сила и надежда на всички“, е посочил кмета Естрози.

 

Източник: www.zenit.org