Католическа Църква

ПАПАТА СЪЗДАВА НОВА СЛУЖБА, КОЯТО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА „ЗАТЪМНЯВАНЕТО НА БОГА” НА ЗАПАД

Ватикана.


 

На прес-конференция във Ватикана на 12 октомври 2010 г. беше представен новосъздаденият Папски съвет за нова евангелизацията. Целта на този съвет, създаден по инициатива на папа Бенедикт ХVІ, е да се противопостави на нарастващата секуларизация и „затъмняването на Бог” сред европейските и западни народи. На пресконференцията председателят на новия съвет архиепископ Рино Физикела представи писмо от папа Бенедикт ХVІ, в което се дават основни насоки за неговата работа.
Папата отбелязва, че днес евангелизаторската мисия на Църквата е изправена пред сериозни предизвикателства. Причината е „феноменът на отказ от вярата, който става все по-видим в общества и култури, които от столетия са били напоени с Евангелието”. В писмото папата обръща внимание на религиозния пейзаж в някога християнския Запад, който днес се характеризира с особен вид практически атеизъм, където „икономическото благосъстояние и консуматорството ... вдъхновяват и насърчават воденето на живот, в който сякаш „Бог не съществува”. Папата добавя, че освен широкото разпространение на безразличието към религията, на определени места се забелязват и целенасочени усилия за „изкореняване” на историческата християнска вяра. Папата настоява, че в страните, в които има опасност от затъмняване на древните християнски традиции, „единствено новата евангелизация може да осигури израстването на чиста и дълбока вяра, способна да превърне тези традиции в сили за истинско освобождение”.
 

 

Новосъздадената папска служба ще подпомага новата евангелизация като работи съвместно с епископите по места и насърчава мисионерските инициативи. Папата поставя акцент върху необходимостта да бъдат открити нова и творчески начини за общуване чрез медиите и чрез разпространението на Катехизиса на Католическата църква, който представлява „същинско и пълноценно обобщение на съдържанието на вярата за днешните хора”.
 

 

Противопоставянето на секуларизацията и „де-християнизацията” на Запада е дългогодишна грижа на папата. В посланието си до епископите по света от март 2009 г., папа Бенедикт сподели, че „провождането на мъжете и жените при Бога е висш и фундаментален приоритет на Църквата и на наследника на Св. Петър днес”. В това послание папата обясни, че „в наши дни, когато в големи части от света има опасност вярата да отмре като пламък, лишен от своя източник, първостепенната задача е да направим Бог съществуващ в този свят и да покажем на мъжете и на жените пътя към Него”.
 

 

Папата за пръв път обяви плановете си за създаването на новия Папски съвет по време на вечерната молитва на 28 юни, когато каза, че „църквите на запад,  които имат древни корени … са подложени на прогресивна секуларизация на обществото и на затъмняване на чувството за Бог, което изисква да бъдат открити подходящи начини за популяризирането на вечните истини на Христово евангелие”.
 

 

Посочвайки за председател на новата служба архиепископ Физикела, папата избира богослов специалист по морал, известен с дългогодишната си загриженост за отношенията между Църквата и модерния свят. Архиепископ Физикела е помагал на тогавашния кардинал Йозеф Ратцингер при написването на първоначалния проект на Енцикликата на папа Йоан Павел ІІ за философията „Fides et ratio” (Вяра и разум), издадена през 1998 г. В последните години той беше ръководител на Папската Академия на живота.
 

 

Новата дикастерия беше създадена от Бенедикт със специален папски документ, известен като moto proprio (от латински – „по съответен начин”), а Апостолическото му послание за създаването на новата служба е озаглавено „Ubicumque et Semper” (Навсякъде и винаги). Посланието започва с думите, че „Навсякъде и винаги Църквата е длъжна да проповядва Евангелието на Исус Христос” и отбелязва, че „евангелизаторската мисия” е продължение на Исусовата воля „необходима и незаменима за Църквата, изражение на самата й същност”.

 

 

Източник: Catholic News Agency