Католическа Църква

НОВ ДИРЕКТОР НА ПРЕС ОФИСА НА ВАТИКАНА

На 11 юли 2016 г. беше оповестено, че дългогодишния директор на пресофиса на Ватикана йезуитския свещеник Федерико Ломбарди се оттегля в пенсия, а папа Франциск е удовлетворил неговото желание. За негов наследник е назначен американския журналист Грегори Бърк, до този момент заместник-директор на пресофиса, а за нов заместник-директор е назначена испанската  журналистка Палома Гарсия Овехеро. И двамата нови ръководители на пресофиса са миряни. 

Грег (Грегъри) Бърк е роден на 8 ноември 1959 г. в Сейнт Луис (САЩ) в практикуващо католическо семейство. Средното си образование получава в йезуитското училище в града, а през 1983 г. завършва сравнително литературознание в Колумбийския университет в Ню Йорк, а след това специализира като журналист. Същата година става член на Opus Dei.

Последователно работи в „Юнайтед прес интернешънъл“ в Чикаго, в „Ройтерс“, както и за седмичника „Метрополитън“. След това е изпратен за кореспондент в Рим на „Нешънъл кетълик реджистър“. През 1990 г. започва да работи за списание „Тайм“ и е кореспондент на списанието в Рим, когато през 1994 г. то обявява папа Йоан Павел ІІ за „човек на годината“. 

През 2001 г. Грег Бърк започва да работи като кореспондент в Рим за телевизия „Фокс нюз“. През 2012 г. постъпва на работа в Държавния секретариат във Ватикана, като консултант по комуникациите в дирекцията по Общи въпроси.  На 21 декември 2015 г. е назначен за заместник-директор на пресофиса на Светия престол. Говори английски, италиански, испански и френски. 

Палома Гарсия Овехеро е родена в Мадрид на 12 август 1975 г. Завършва журналистика през 1998 г. в Университета Компултензе в Мадрид, а през 2006 г. специализира Комуникационни стратегии в Нюйоркския университет.

От 1998 г. е последователно редактор, говорител и главен редактор на испанското радио „Кадена Копе“. След септември 2012 г. е кореспондент на радиото в Италия и Ватикана, предава и за редица испански телевизии и вестници. Новият заместник-директор знае испански, английски, италиански и китайски.

Източник: www.zenit.org