Католическа Църква

65 ГОДИНИ ОТ СВЕЩЕНИЧЕСКОТО РЪКОПОЛОЖЕНИЕ НА ПОЧЕТНИЯ ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

На 28 юни 2016 г. в Апостолическия дворец във Ватикана се проведе честване на 65-та годишнина от свещеническото ръкоположение на 89-годишния почетен папа Бенедикт ХVІ. Младият Йозеф Ратцингер е ръкоположен на 29 юни 1951 г. в град Фрайзинг. На тържеството присъства и папа Франциск, който в своето приветствие посочи, че любовта на Бенедикт ХVІ към Исус Христос е нишката, която преминава през целия живот на почетния папа, особено през 65-те години от неговото свещеническо ръкоположение.
 

 

Папа Франциск цитира откъс от наскоро публикуваната книга, в която са събрани размисли на Йозеф Ратцингер за свещенството. Предговорът към книгата е написан от папа Франциск.
 

 

„В една от многото прекрасни страници, които се посветили на свещенството“, посочи папата, „вие подчертавате как, когато призовава Симон, Исус го поглежда и всъщност му задава само един въпрос: 

 

„Любиш ли Ме?“ Колко красиво и вярно е това! Защото това, казвате ни вие, точно това „любиш ли Ме?“, само любовта към Господа прави възможна храната, която Той ни дава“.
 

 

„Това са думите, които доминират през целия ви живот на служение на свещенството и богословие, което неслучайно вие описвате като „търсене на Обичния“; това е, за което винаги сте свидетелствали и продължавате да свидетелствате днес: че най-важното нещо в нашите дни – на слънце и дъжд – единственото, от което следва всичко останало, е истинското присъствие на Господ, желанието ни за Него, за Неговото присъствие вътре в нас, да Го обичаме, да вярваме дълбоко в Него и да вярваме, че истинско Го обичаме“, допълни папа Франциск .
 

 

Папата също така обърна внимание на ролята на своя предшественик в Църквата след неговото оттегляне като папа, като посочи, че Бенедикт не е преставал да й служи с „с ревност и мъдрост и да допринася за нейното израстване“.
 

 

Настоящето служение на Бенедикт в манастира Mater Ecclesias във Ватикана е точно обратното на това, което често се случва в днешната култура на отхвърлянето.
 

 

„Тъкмо обратното“, каза папа Франциск, „и ви моля да разрешите на Вашия наследник, който избра името Франциск, да каже това силно! Защото духовното пътуване на св. Франциск започна от Сан Дамиано, но истинското място, което той обича, биещото сърце на Ордена, мястото, където той го основава и където накрая предава живота си на Бог е Порциункула, „малката порция“, отдалечено кътче близо до Майката Църква, до Мария.
 

 

„Провидението пожела Вие, скъпи братко, да бъдете на място, което е толкова „францисканско“, което излъчва спокойствие, мир, сила, доверие, зрялост, вяра, посвещение и вярност, които носят толкова добро и което дава сили на мен и на цялата Църква“.
 

 

„Пожеланието, с което бих искал да завърша, е пожелание, с което искам да се обърна към Вас от името на всички нас и на цялата Църква: Вие, Ваше светейшество, да продължавате да усещате ръката на милостивия Бог, Който ви поддържа, за да можете да изживявате и да свидетелствате за нас Божията любов; да можете, заедно с Петър и Павел, да продължите да следвате с голяма радост пътя към целта на вярата“.
 

 

Източник: www.zenit.org