Католическа Църква

ПРЕДСТАВЯНЕ НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МЛАДЕЖТА ПРЕЗ 2011 Г.

През седмицата Прес-офиса на Ватикана даде пресконференция, на която беше направен преглед на организацията на Световен ден на младежта, който ще се проведе в Мадрид, Испания, през август 2011 г. В прес-конференцията участие взеха кардинал Станислав Рилко, председател на Папския съвет за миряните; кардинал Антонио Мария Руко Варела, архиепископ на Мадрид и председател на испанската епископска конференция, епископ Йозеф Клеменс, секретар на Папския съвет за миряните; епископ Сезар Франко Мартинес, помощник епископ на Мадрид и Генерален координатор на Световния ден на младежта, и Мария де Ярекизар, заместник-директор на департамента за връзки с обществеността на Световния ден за младежта.


Кардинал Рилко обърна внимание, че „папата е акцентирал върху необходимостта Световният ден на младежта да не се ограничава само в тържествеността. Затова и това събитието ще обърне голямо внимание на обичайната пастирска грижа, която следва да се превърна в най-важният акцент в това събитие. От тържествата и от цялото събитие се очаква да се превърнат в катализатор на активен образователен процес. От тази гледна точка Бенедикт ХVІ се надява Световният ден на младежта да даде пророчески отговор на образователните потребности на пост-модерния свят”.


От своя страна кардинал Руко Варела изказа мнението, че „Световният ден на младежта е покана към цялото испанско общество да се обърне и приближи до Христа и Неговата Църква … Целта ни е да разкрием красотата на вярата и така много млади и не толкова млади хора с гордост да открият или преоткрият изключителната привилегия да бъдеш католик, както и нашата отговорност за превръщането на света ни в по-добро място за всеки един от нас.”


Той продължи, че провеждането на Световния ден на младежта ще стане възможно „благодарение усилията на много хора”, като на първо място посочи „стотиците постоянно ангажирани в организацията на събитието, към които през седмицата от 16 до 21 август се очаква да се присъединят 20 000 доброволци от Испания”. Редица семейства в Мадрид са изказали готовност да приемат в домовете си поклонници от други страни. Финансово „Световният ден на младежта е подкрепен от голяма гражданска активност, намерила израз в редица малки дарения, както и в даренията на фирми и институции, в пари и или по друг начин, които са дали съгласието си да участват в Световния ден на младежта и да споделят отговорността по неговата организация, за благото на младите хора по света”.


Кардинал Руко добави: „Не мога да не отбележа положителното сътрудничество, установено от самото начало с официалните испански власти. Благоприятен ефект за организацията на Световния ден на младежта от самото начало имаше гостоприемството, оказано от националното правителство, автономното правителство на Мадрид и от градските власти”.


Епископ Клеменс направи анализ на посланието на папа Бенедикт ХVІ за Световния ден на младежта, като обърна внимание върху автобиографичните акценти в текста. Епископ Клеменс отбеляза, че „в посланието папата обръща внимание върху личното си участие в предишните срещи и по този начин демонстрира голямото си внимание и чувствителност към предизвикателствата и трудностите, с които се сблъскват младите хора. Неговите думи и жестове демонстрират искреното му желание да сподели своя опит с младежите, по тактичен и внимателен начин и на реалистичен език”.


Епископ Клеменс продължи: „Първата автобиографична бележка на Светия отец започва свързана с неговата младост, период на „голямо търсене”, но също и „търсене, което е велико”. Бенедикт ХVІ има предвид опита си от епохата на нацизма, но този негов в известен смисъл „може да бъде приспособен към настоящото положение на младите хора, които, макар и по различни причини, също имат чувството за „затвореност” в света, в който често преобладават консуматорството и търсенето на лична изгода, въз основа на интереса”.


Втората бележка се отнася за младостта като време на големи решения, като Светия отец припомня личното си решение да се отдаде на свещенството. Епископ Клеменс отбеляза, че „думите на папата отразяват опита на много млади хора, които са наясно, че важните и често трудни решения, след това трябва да бъдат продължени и защитени. Всички знаем, че в нашето време много често е трудно не само да вземем, но и да останем верни на важните решения, на които да посветим целия си живот. В този контекст папата отбелязва добродетелите на … верността и постоянството, на стремежа и служението, на предпоставките за „автентичен живот”.


На трето място в посланието си Бенедикт ХVІ показва отговорът, който ще ни съпровожда през целия ни живот: „Отговор, който идва от дълбините на неговото сърце и от опита на неговия дълъг живот. Този отговор е Бог, вярата в Него, срещата с Исус Христос;… с истинския Исус, не с Исус на хипотезите или научните теории. Като „основа на съществуването” той предлага собствения си опит от „личното търсене на Господа”, постигнато от него през дългите години на учение, молитва и медитация.”


От своя страна, епископ Сезар Франко Мартинес се спря на програмата и организацията на Световния ден на младежта. Той отбеляза, че събраната от различните епископски конференции информация показва, че този Световен ден на младежта обещава да бъде един от най-добре посетените сред тези, които са били проведени в Европа, въпреки че той ще бъде относително скромен, заради икономическата криза в Испания. Този Световен ден на младежта ще бъде пропит от „испански дух”, защото Папският съвет за миряните настоява всяко такова събитие да бъде дълбоко свързано със съответната страна и по тази причина един от акцентите в него ще бъде „специалното представяне на испанската история и култура”.


Най-важната цел на Световния ден на младежта е да поднови пасторската активност сред младите хора. Епископът обясни, че „се наблюдава спад на практикуващите религията младежи. Според последната информация, във възрастовата група под двадесет и пет години религията е практикувана от по-малко от 10 процента, а 48.1% от младите хора се обявяват за непрактикуващи. Именно до тях се надяваме да достигнем.”.


Епископът също така спомена имената на различни организации, които са поели ангажимент да подкрепят финансово Световния ден на младежта. Той също така обясни, че всеки може да се включи с дарение на интернет портала www.muchasgracias.info, където може да определи размера и целта на своята подкрепа.

 


Източник: Vatican Information Service