Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК БЕШЕ УДОСТОЕН С НАГРАДАТА „КАРЛ ВЕЛИКИ“

 

В Аахен, Германия, папа Франциск беше удостоен с престижната награда „Карл Велики“, която се връчва всяка година от едноименната Фондация на изявени личности със заслуги към интеграцията и единството на Европа. Решението за удостояването на папа Франциск беше взето от изпълнителния комитет на Фондацията и оповестено на 23 декември 2015 г., заради посланието за мир и разбирателство, защитавано от папа Франциск по време на неговия понтификат.

 

На церемонията, която се проведе на 6 май, присъстваха водещи европейски политически фигури, сред които испанският крал Фелипе VІ, Великият херцог на Люксембург Анри Оран-Насау, германският канцлер Ангела Меркел, италианският министър-председател Матео Ренци, президентът на Литва Далия Грибускайте. Церемонията започна с laudatio, произнесени от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, президента на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

Освен тях, слова произнесоха кметът на Аахен Марсел Филип и президентът на Фондация „Карл Велики“ Юрген Линден, който прочете мотивите за решението на журито. В церемонията участваха повече от 500 души, включително предишните носители на наградата Андреа Рикарди, президент на Общността на Св. Егидий, и Марио Драги, президент на Европейската централна банка.

 

В своето обръщение папа Франциск посочи, че европейската идентичност винаги е била динамична и мултикултурна, той поощри „въоръжаването“ на младите с културата на диалога и срещата в името на изграждането на „коалиции“, които са не само военни и  икономически, но и културни, образователни, философски и религиозни.

 

Той също така се позова на бащите-основатели на Европа, които „бяха готови да поемат по алтернативни и иновативни пътища в един свят, който беше уплашен от войната. Те не само приеха смело идеята за Европа, но и се осмелиха радикално да преосмислят моделите, довели до насилие и разруха“, като потърсиха многостранни решения на тежките общи проблеми.
Папа  Франциск посочи и своята надежда  – „Европа, която може да създаде нов хуманизъм, който се основава на три способности: способност за интеграция, способност за диалог и способност за съзидание“.

 

Папа Франциск също така подчерта, че Църквата може и трябва да подкрепи възраждането на Европа, която изглежда изморена, но и богата на енергии и нови възможности, защото „задачата на Църквата е същата като нейната мисия: да възвестява Евангелието, което днес повече отвсякога се изразява в стремеж за лекуване на раните на човечеството чрез могъщото, но истинско присъствие на Исус, и на Неговата милост, която утешава и насърчава“.

 

Източник: www.zenit.org