Католическа Църква

ПРОПОВЕД НА ПАПА ФРАНЦИСК НА ЮБИЛЕЙНАТА МЕСА ЗА МЛАДЕЖИТЕ

На 24 април 2016 г. папа Франциск отслужи юбилейна меса за младежите, на която произнесе следната проповед:
 

 

„По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си.“ (Йоан 13:35).
 

 

Скъпи млади приятели, каква голяма отговорност ни възлага днес Господ! Той ни казва, че светът ще познае учениците на Исус, ако любов имат помежду си. С други думи любовта е личната карта на християнина, единственият валиден „документ“, който ни идентифицира като християни. Единственият валиден документ. Ако тази карта изтече и не бъде постоянно подновява, преставаме да бъдем свидетели на Господа. Затова ви питам: Искате ли да кажете „да“ на поканата на Исус да бъдете Негови ученици? Искате ли да бъдете Негови верния приятели? Истинските приятели на Исус се познават по тяхната вярна любов; тази любов не пада от небето; не, тази вярна любов просиява в начина на живот. Любовта винаги се проявява в реални действия. Тези, които не са истински и верни, които само говорят за любов, са като герои от сапунена опера, които разказват лъжливи любовни истории. Искате ли да изживеете Неговата любов? Искате ли тази любов - да или не? Нека се поучим от Него, защото думите му са училище на живота, училище, в което се учим да обичаме. Това е задачата, на която трябва да сме посветени всекидневно: да се научим как да обичаме.
 

 

Преди всичко останало, любовта е красива, тя е пътят към щастието. Но този път не е лесен. Той е взискателен и изисква усилия. Помислете, например, за мига, в който получаваме подарък. Той ни прави щастлив, но този подарък означава, че някой е вложил своята щедрост и усилие, чрез този подарък той ни дава и частица от себе си, жертва част от себе си. Помислете също за подаръка, който са ви направили вашите родители или ръководители, като са ви разрешили да дойдете до Рим за този юбилеен ден, посветен на вас. Те са планирали, организирали, и подготвили всичко за вас, и това ги е направило щастливи, дори и да е означавало самите те да се откажат от пътуване. Това е действена любов. Да обичаш, означава да даваш, не само нещо материално, но също и нещо от себе си: от собственото си време, от собственото си приятелство, от собствените си качества.
 

 

Погледнете Господ, чиято щедрост никога не свършва. Получаваме толкова много подаръци от него, за които трябва всеки ден да Му благодарим. ... Нека ви попитам нещо. Благодарите ли Богу всеки ден? Дори да забравим да го сторим, Той не пропуска и един ден, в който да ни направи специален подарък. Това не е нещо материално и осезаемо, което можем да използваме, това е нещо още по-голямо, дар за цял живот. Какво ни дава Господ? Той ни предлага Своето вярно приятелство, което никога не оттегля. Господ е приятел завинаги. Дори да го разочаровате и да се отдалечите от Него, Исус продължава да иска най-доброто за вас и да стои близо до вас; Той вярва във вас повече, отколкото самите вие вярвате в себе си. Исус ни учи на пример за вярна любов. Това е много важно! Защото най-голямата заплаха за съзряването е мисълта, че никой не се интересува от нас и чувството, че винаги сме сами, което .винаги е източник на тъга. Но от друга страна Господ винаги е с вас и Той е щастлив да бъде с вас. Както и с първите си ученици, Той ви поглежда в очите и ви призовава да Го следвате, „да хвърлите мрежите“, и да „отплувате към дълбокото“, като се доверите на Неговите думи и ползвате вашия талант заедно с него, без да се страхувате. Исус ви очаква търпеливо. Той очаква вашият отговор. Той очаква да кажете „да“.
 

 

Скъпи млади приятели, на този етап от вашия живот вие изпитвате все по-силно желание да показвате и получавате съчувствие. Господ, ако допуснете Той да ви учи, ще ви покаже как превърнете тази нежност и съчувствие в нещо още по-красиво.  Той ще поведе сърцата ви и ще ви научи да „обичате безкористно“, да обичате другите, без да се опитвате да искате те да бъдат ваша собственост, като ги оставите да бъдат свободни.  Защото любовта е свободна! Не съществува истинска любов, която не е свободна! Свободата, която Господ ни дава, е Неговата любов към нас. Той винаги е близо до всеки един от нас. Винаги съществува изкушението нашето съчувствие да бъде затъмнено от инстинктивното желание да „притежаваме“ това, което смятаме за приятно; но това е егоизъм. Нашата консуматорската култура подсилва тази тенденция. Но когато сграбчим нещо твърде здраво, то започва да гасне, да умира, а след това ние започваме да се чувстваме объркани, вътрешно изпразнени. Господ, ако се вслушате в неговия глас, ще ви разкрие тайната на любовта. Това е загрижеността за другите, уважението към тях, желанието да ги защитаваш и да можеш да ги чакаш. Това означава нежността и любовта да бъдат действени.
 

 

На този етап от живота си вие чувствате и голям копнеж за свобода. Много хора ще ви кажат, че свободата означава да правите каквото искате. Но тук трябва да можете да им отговорите с „не“. Ако не знаете как да кажете „не“, вие не сте свободни. Свободният човек е този, който може да каже „да“, но и който знае как да каже „не“. Свободата не е просто способността да правя, каквото искам. Това ни прави егоцентрични и сдържани и не ни позволява да бъдем открити и искрени приятели; не е правилно просто да кажем, „стига ми, ако ми носи полза“ Не, това не е правилно. Вместо това свободата е дарбата да можеш да избираш доброто: това е истинската свобода. Свободният човек е този, който избира доброто, което е угодно на Бог, дори това да изисква усилие, дори да не е лесно. Вярвам, че вие, млади мъже и жени, не се страхувате от това усилие, вярвам, че сте истински смели! Само чрез смели и твърди решения ние осъществяваме своите най-големи мечти, мечти, за които си струва да посветим целия си живот.  Да правим смели и благородни избори. Не се задоволявайте с посредствеността, не се оставяйте просто да „плувате по течението“, не се задоволявайте просто с удобството и лекотата. Не се доверявайте на тези, които ще ви отклоняват от търсенето на истинското съкровище, което сте самите вие, които ви казват, че животът е красив, само ако имате много собственост. Бъдете скептични към хора, които се опитват да ви накарат да вярвате, че сте важни единствено вие, че трябва да действате като героите от филмите или да носите последната мода. Щастието ви няма цена. То не може да бъде купено; това не е приложение, което можете да свалите на вашия телефон, а последният ъпдейт няма да ви открие свободата и величието на любовта. Истинската свобода е нещо напълно различно.
Това е така, защото любовта е свободен дар, който изисква от нас открито сърце; любовта е отговорност, но благородна отговорност, която продължава цял живот; това е всекидневна задача за тези, които умеят да постигат големите си мечти. Горко на вас, които не знаете как да мечтаете, които не се осмеляват да мечтаят! Ако човек на вашата възраст е неспособен да мечтае, ако вече се е примирил … това не е хубаво. Любовта се подхранва от доверието, уважението и прошката. Любовта не се случи, когато говорим за нея, а когато я живеем: тя не е сладък стих, който да научим и запаметим, тя е житейски избор, който да бъде практикуван! Как можем да израснем в любов? Тайната, отново, е Господ: Исус ни дава Себе си в Месата, Той ни предлага Своята прошка и мир в Изповедта. В тях научаваме да приемаме Неговата любов, да я направим своя и да я отдадем на света.  И когато да обичаш изглежда трудно, когато е трудно да кажеш не на нещо лошо, вгледайте се в Исус на Кръста, прегърнете кръста и не изпускайте Неговата десница. Той ще ви насочи към нещо още-голямо и ще ви вдигне винаги, когато сте паднали. През живота си ще падате много пъти, защото ние сме грешници, защото сме слаби. Но винаги до нас е Божията десница, която ще ни подкрепи. Исус иска да сме здраво стъпили на краката си. Помислете за прекрасните думи, с които Исус се обръща към парализирания: „Стани!“ Бог ни е създал, за да бъдем изправени. Има една прекрасна песен, която алпинистите пеят, докато се катерят. Думите й са: „В катеренето важното не е да не паднеш, а да не останеш паднал!“ Да имаш силата да се вдигнеш, да се оставиш да бъдеш вдигнат от Исус. И Неговата десница често се подава под формата на десница на приятел, чрез десницата на родителите, чрез десница на тези, които ни придружават в живота ни. Самият Исус присъства у тях. Така че стани! Бог иска да си изправен, винаги изправен!
 

 

Знам, че сте способни на актове на голямо приятелство и доброта. Чрез тях вие сте призвани да изградите бъдещето, заедно с другите и за другите, но никога срещу някого! Човек никога не гради  „против“; това се нарича „разрушение“. Ще сътворите удивителни неща, ако се подготвите добре, ако започнете добре, ако живеете вашата младост и всички нейни дарове в пълнота и без страх от тежката работа. Бъдете като шампионите в спорта, които постигат високи цели чрез тихи всекидневни усилия и тренировки. Нека вашата всекидневната програма да бъдат дела на милосърдието. Тренирайте ги с ентусиазъм, за да бъдете шампиони на живота, шампиони в любовта! Така ще бъдете разпознати като ученици на Исус. Тогава ще имате лична карта, с която се идентифицира християнинът. И аз ви обещавам: радостта ви ще бъде голяма.
 

 

Източник: www.zenit.org