Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК НА ОСТРОВ ЛЕСБОС

На 16 април 2016 г. папа Франциск, Вселенският патриарх Вартоломей и Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним посетиха остров Лесбос, където се срещнаха с бежанци, които се намират в лагера Мора на острова. Тримата подписаха Съвместна декларация, а папа Франциск направи обръщение към бежанците, както и към гражданските власти на остров Лесбос. Тримата религиозни лидери отправиха и съвместна молитва за жертвите на миграцията на пристанището в Митилини.

 

Обръщение на папа Франциск към гражданските власти в Лесбос
 

 

Уважаеми представители на светските власти,
 

 

Скъпи братя и сестри,
 

 

имах желанието да посетя Лесбос още откакто имигрантите започнаха да пристигат тук в търсене на  мир и достойнство. Днес благодаря Богу за това, че удовлетвори това мое желание. Изказвам своята благодарност и на президента Павлопулос за отправената към мен покана да направя това посещение, заедно с патриарх Вартоломей и Архиепископ Йероним.
 

 

Бих искал да изкажа възхищението си от гръцкия народ, който, въпреки собствените си трудности, откри своите сърца и врати. Много обикновени мъже и жени пожертваха малкото, което имат и го споделиха с тези, загубили всичко. Бог ще възнагради тази щедрост, както и щедростта на другите околни нации, които от самото начало приветстваха с откритост големия брой хора, принудени да мигрират.
 

 

Вашият остров е благословен от щедрото присъствие на много доброволци и различни асоциации, които, наред с публичните институции, предложиха и продължават да предлагат своята подкрепа, като по този начин дават видим израз на своята братска загриженост.
 

 

Днес подновявам моята най-сърдечна молба за отговорност и солидарност пред лицето на настоящата трагична ситуация. Много мигранти, пристигнали на този остров и на други места в Гърция живеят в тежки условия, в атмосфера на безпокойство и страх, понякога дори на отчаяние, поради материални трудности и несигурност за бъдещето.
 

 

Тревогите, изказвани от институциите и хората, както в Гърция, така и в други европейски страни, са разбираеми и легитимни. Ала ние не трябва никога да забравяме,  че мигрантите не са просто статистика, а преди всичко хора, които имат свои лица, имена и лични истории. Европа е родината на човешките права, и всеки, стъпил на европейска земя трябва да почувства това и по този начин да разбере необходимостта от уважението и защитата на тези права. За съжаление, сред тях има и мнозина, включително и много деца, които не успяха да достигнат до тези брегове, които загинаха в морето и така станаха жертви на несигурните и нехуманни транспортни средства, управлявани от безскрупулни бандити.
 

 

Вие, жителите на остров Лесбос, показвате, че в тези земи, които са люлката на цивилизацията, продължава да бие сърцето на хуманността; хуманността, която преди всичко вижда в другите братя и сестри, хуманност, която иска да гради мостове и която се противи на идеята да гради стени с надеждата те да ни карат да се чувстваме по-сигурни. В реалността, бариерите създават разделения вместо да насърчават същинския напредък на народите, а разделенията рано или късно водят до конфронтации.
 

 

За да бъдем истински единни с тези, които са били принудени да напуснат родните си места, ние трябва да премахнем причините за тази драматична ситуация: не е достатъчно да се ограничим само с отговор на извънредните ситуации след като те възникнат. Необходимо е да насърчим широките и многостранни политически усилия. Необходимо е преди всичко да изградим мир там, където войната е донесла разрушение и смърт и да спрем разпространението на тази напаст. За постигането на това е необходимо полагането на решителни усилия за спиране на търговията и трафика на оръжия и на скритите машинации, пораждани от тях; а тези, чийто действия са мотивирани от омраза и насилие, трябва да бъдат лишени от всякаква подкрепа. Неуморимо трябва да бъде насърчавано сътрудничество между нациите, международните организации и хуманитарните агенции, а тези, които се намират на фронтовата линия, е необходимо да бъдат подкрепяни, а не отблъсквани. Това ми дава възможност още веднъж да повторя своята надежда, че Първата хуманитарна среща на високо равнище, която ще се проведе в Истанбул следващия месец, ще бъде плодотворна.
 

 

Всичко това може да бъде постигнато само ако работим заедно: може и трябва да бъдат открити хуманни решения на сложните проблеми на бежанците. В това отношение църквите и религиозните общности могат да имат незаменим принос. Присъствието ми тук, заедно с патриарх Вартоломей и архиепископ Йероним, е знак за нашето желание да продължим да си сътрудничим, така че предизвикателствата, пред които се изправяме днес, да не донесат конфликти, а да спомогнат за израстването на цивилизацията на любовта.
Скъпи братя и сестри, Бог не е нито безразличен, нито дистанциран от тази хуманитарна трагедия. Той е наш Отец, които ни помага да работим за доброто и да отхвърляме злото. Той не само ни се притичва на помощ, но и в лицето на Исус Той ни е показал пътя към мира. Пред лицето на злото от този свят, Той стана наш слуга, а чрез Своето служение на любовта Той спаси този свят. Това е истинската сила, която носи мир. Само тези, които служат с любов, градят мир. Служението ни кара да напуснем себе си и да се грижим за другите. Той не стои безразличен, когато хората и нещата са подлагани на разрушение; а служението надделява над гъстия облак на безразличието, който замъглява сърцата и главите.
 

 

Благодарен съм ви, защото вие сте пазители на хуманността, тъй като вие се грижите с внимание за  Тялото Христово, Което страда в най-малките от нашите братя и сестри, в гладните и бездомните, които го приветстват (срв. Мат 25:35).

 

 

На тръгване от остров Лесбос, папа Франциск взе със себе си 12 бежанци
 

 

Папа Франциск завърши своето пътуване до остров Лесбос като извърши конкретен жест на солидарност към бежанците, като отведе със себе си три бежански семейства.
 

Според изявлението на отец Федерико Ломбарди, директор на Пресслужбата на Светия престол, папата е взел със себе си три бежански семейства на папския самолет на връщане за Рим.
 

„Папата пожела да извърши жест на гостоприемство към бежанците, като заедно с него на самолета за Рим се качиха три семейства от Сирия, общо 12 души, от които 6 деца.
Това са хора, които са били настанени в лагера в Лесбос преди подписването на споразумението между  Европейския съюз и Турция“.
 

Инициативата на папата е била реализирана, допълва отец Ломбарди, след преговори на Държавния секретар на Ватикана с компетентните гръцки и италиански власти.
 

Всички членове на трите семейства са мюсюлмани. Две от семействата са бежанци от Дамаск, а третото от Дейр Азор, територия, контролирана от терористичната група ДАЕШ. Домовете на бежански семейства са били бомбардирани.
 

Ватиканът ще поеме издръжката и настаняването на трите семейства, се посочва в изявлението, като първоначалната грижа за тях ще бъде поета от Общността на Св. Егидий. 

Източник: www.zenit.org