Католическа Църква

ЗАВЪРШИ ТРИДНЕВНАТА СРЕЩА НА СЪЗДАДЕНИЯ ОТ ПАПА ФРАНЦИСК СЪВЕТ НА КАРДИНАЛИТЕ

На 13 април 2016 г. във Ватикана завърши поредната тридневна среща на създадения от папа Франциск Съвет на кардиналите. На срещите участие са взели осем от деветте  членове на съвета, тъй като кардинал Освалд Грасиасе бил възпрепятстван по  здравословни причини. Светият отец е взел участие във всички срещи, с изключение на сутрешното заседание на 13 април, поради редовната му Обща аудиенция. 
 
 
Според говорителя на Ватикана отец Федерико Ломбарди, голяма част от консултациите са били посветени на по-нататъшно обсъждане на различните дикастерии в Курията, като например „Конгрегациите за божествения култ”, за „Посветен живот”, за „Канонизиране на светците”, за „Доктрината на вярата”, дейността на които е била обект на обсъждане и на предишни срещи, с оглед подготовката на новата Апостолическаконституция, 
 
 
Финализирани и предадени на Св. Отец за окончателно одобрение са били текстовете за предложените от папата две нови дикастерии, които са били обект на обсъждане на минали срещи  – за „Миряните, семейството и живота“ и за „Справедливост, мир и миграция“ (в която влиза и благотворителността и здравните грижи).
 
 
Обсъдени са били и други въпроси, като по-конкретно е било обърнато внимание на  критериите за събиране на информация при назначаване на нови епископи, в светлината на тяхната пастирска идентичност и мисия. Обсъдена е била и ролята и значението на папските нунции. 
 
 
Били са представени и нови версии на текстовете, изготвени от Префекта на Секретариата за икономиката и от кардинал Шийн О’ Мали за дейността на Комисията за защита на малолетните. 
 
 
Заключителният ден от срещата е била посветена на систематизирането, подреждането и обобщението на множеството предложения, направени в хода на срещите, с оглед структурирането на цялостни предложения, които да бъдат предадени на папата с оглед подготовката на новата конституция. 
Определени са били и датите на следващите срещи на Съвета на кардиналите до края на годината – следващите срещи ще се състоят от 6 до 8 юни, от 12 до 14 септември, и от 12 до 14 декември 2016 г.
 
 
Източник: www.zenit.org