Католическа Църква

ПОСЛАНИЕ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ЗА СЕДМАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА СЕМЕЙСТВАТА ПРЕЗ 2012 Г.

На 24 септември 2010 г. Ватиканът разпространи следното послание на папа Бенедикт ХVІ до председателя на Папския Съвет за семейството по повод VІІ-та Световна среща на семействата, която ще се проведе на през 2012 г. в Италия.

--- 


Достопочтени братко,
Кардинал Енио Антонели,
Председател на Папския Съвет за семейството,


В края на VІ-та Световна среща на семействата, която се проведе в град Мексико през 2009 г. обявих, че следващата среща на католическите семейства от целия свят с приемника на Св. Петър ще се състои в Милано през 2012 г., а темата ще бъде „Семейството: Работа и почивка”. Поставяйки началото на подготовката за това важно събитие бих искал да отбележа, че с Божията подкрепа тя ще се проведе от 30 май до 3 юни, както и да споделя някои по-конкретни съвети по темата и протичането на това събитие.


Работата и почивката са тясно свързани с живота на семействата: те обуславят избора, въздействат на отношенията между съпрузите и между родителите и децата, оказват влияние на отношенията на семейството с обществото и Църквата. Св. писание (вж Битие, 1-2) ни учи, че семейството, трудът и денят за почивка са дар и благодат Божи, създадени за да ни помогнат да водим пълноценен човешки живот. Всекидневният опит показва, че истинското развитие на човека включва индивидуално, семейно и обществено измерение, както и функционалните дейности и отношения, а и благоразположението към надеждата и безграничното Благо.


За съжаление, в наши дни организацията на труда е разбирана и реализирана в зависимост от пазарната конкуренция и максималната печалбата, а понятието за почивка е разбирано като повод за бягство и консумация, което допринася за разпадането на семейството и общността, както и за разпространение на индивидуалистичен начин на живот. Затова е необходимо да бъдат насърчени усилията за съгласуване на нуждите и времето за труд, с тези на семейството, и така да бъде възстановен истинският смисъл на почивката, особено на неделята, на седмичната пасха, Денят Господен и денят на човека, денят на семейството, на общността и на солидарността.


Предстоящата Световна среща на семействата е благоприятен повод за преосмисляне на работата и почивката в перспективата на едно единно семейство, открито към живота, добре обвързано с обществото и Църквата, което полага грижи за качеството на отношенията, както и за икономиката на семейната единица. За бъда бъде това събитие истински плодотворно, то не трябва да остане изолирано, а трябва да бъде обвързано с пълноценно пътешествие към църковното и културно формиране. Затова и моето желание е в хода на 2011 г., когато се навършват тридесет години от апостолическото насърчение “Familiaris Consortio”, великата харта на пасторалната дейност сред семействата, тя да бъде възприета като ръководство за организацията на инициативите на енорийско, епархийско и национална равнище, чиято цел да бъде да хвърлят светлина върху работата и почивката в техните най-истински и положителни аспекти, с акцент върху конкретния живот на семействата. Християнските семейства и църковните общества по целия свят следва да се почувстват призвани и да се включат с голямо желание по пътя към „Милано 2012 г.”.


Както и предходните, Седмата световна среща ще продължи пет дни и ще кулминира в събота вечерта с „Празника на Свидетелствата” и в неделя сутринта с Тържествена Литургия. На тези две събития, предстоятелствани от мен, всички заедно ще бъдем събрани в „семейство на семействата”. Събитието ще бъде организирано по начин, съчетаващ различни измерения: обща молитва, богословско и пасторално размишление, моменти на свидетелство и медиен отглас.


Дотогава нека Господ възнагради изобилно с небесна благодат Архиепископията на Св. Амвросий за щедро предоставената от нея възможност за тази среща и за полаганите от нея усилия за организирането на това събитие в служба на Вселенската църква и на семействата от различни нации.


Призовавам за застъпничество Св. семейство от Назарет, което бе усърдно във всекидневната работа и в участието си в тържествените служби на своя народ и предавам на Вас, достопочтени братко, и на вашите сътрудници своят апостолически благослов, както и на всички семейства, които участват в подготовката на това велико събитие в Милано.


Кастел Гандолфо, 23 септември 2010 г.